Odkrycie mogące wydawać się dosyć banalne, zostało bardzo poważnie potraktowane przez środowisko naukowe. Pracę pod tytułem "Structural Control of Crystal Nuclei by an Eggshell Protein" opublikowało renomowane czasopismo Angewandte Chemie. Naukowcy z uniwersytetów Sheffield i Warwick badając molekularną budowę skorupki jaja kurzego stwierdzili, że za jej rozwój odpowiedzialne jest białko owokledydyna-17 (OC-17). Dr Colin Freeman z Wydziału Inżynierii Materiałowej Uniwersytetu Sheffield potwierdził, że odkrycie stanowi niezbity dowód na to, że pierwsza była kura. Białko to jest niezbędne do tworzenia się skorupki, ogrywając dużą rolę w przekształcaniu jej składnika - węglanu wapnia. OC-17 produkowane jest w jajowodzie, jajo więc musiało przejść przez jajowód i zostać złożone przez kurę.
Wszystko jasne, tylko skąd w takim razie wzięła się kura? Z wyjaśnieniem śpieszy John Brookfield, autor poprzedniej teorii o pierwszeństwie jajka. Otóż pierwsza kura wykluła się z jaja innego gatunku na drodze ewolucji. Czyli jednak było wcześniej jakieś jajko ... (tyle, że nie kurze).
Czy taka odpowiedź was satysfakcjonuje?
Cukrzyca jest najczęstszą chorobą metaboliczną występującą u małych zwierząt. Zwykle dotyczy starszych psów i kotów. Charakteryzuje się wzrostem stężenia glukozy we krwi spowodowanym względnym bądź bezwzględnym niedoborem insuliny (hormonu produkowanego przez trzustkę). Początkowo objawia się wzrostem pragnienia i zwiększonym oddawaniem moczu.
Aktualnie nie posiadamy dodanych ogłoszeń.
|