Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Żywienie 11 letniego mieszańca rottweilera i owczarka niemieckiego.

Forum

Żywienie 11 letniego mieszańca rottweilera i owczarka niemieckiego.

Witam, mam pytanie dotyczące tego jak powinno się żywić 11letniego psa? Mój pies często ma rozwolnienie i gazy. Zdarza mu się nie wytrzymać do porannego spaceru i załatwić się w domu, na swoje posłanie, tak jakby przez sen. Karmiony jest suchą karmą i karmą z puszki (Chappi) .Aktualnie dostaje jeden posiłek dziennie ok 15-16 gdy wracamy z pracy. Wyprowadzany jest rano, po południu i przed snem. Nie wiem co może być powodem tego załatwiania nocnego, czy karminy go o złej porze? może powinien mieć więcej mniejszych posiłków? Może problem tkwi w pokarmie? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-11-13
Dzień dobry.
Proponowałbym przejść na karmę dobrej jakości dla starszych psów. Na rynku jest wiele dostępnych wariantów takiej diety oferowanych przez różnych producentów. O konkretną karmę najlepiej zapytać u swojego lekarza weterynarii lub w sklepie zoologicznym. Przewód pokarmowy będzie lepiej pracował jeśli dobową ilość karmy rozdzielimy na 2 posiłki. Jeżeli problem nie ustąpi, wówczas należy poszukać innej przyczyny niż niewłaściwa dieta. Oddawanie kału w domu może mieć z tym związek, ale może też być po prostu związane z wiekiem.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii