Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Złamany palec?

Forum

Złamany palec?

No więc tak. Mój pies miał strasznie długie pazury przy tych wilczych palcach przy przednich łapkach. Wspólnymi siłami obcięliśmy jednego ale przy drugim tak się szarpał że nie daliśmy rady. Dziś zobaczyłam że ten palec jest spuchnięty mocno, dziwnie odstaje i nie daje się dotknąć w tą łapę. Czy to może być złamanie, zwichnięcie wybicie czy coś w tym stylu? Co się robi, znaczy co robi weterynarz z tego typu urazami, usztywnia się to, co się z tym robi? Powinnam iść z tym do weterynarza? Jak coś to dopiero jutro a co mogę zrobić dziś? Może iść on na spacer taki koło 40min po asfalcie?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2012-08-02
Złamanie tego palca to raczej rzadkość, szczególnie z takiego powodu. Zwykle dochodzi do zerwania części rogowej pazura. Palec, jeśli problem nie ustąpi sam w ciągu 2 dni, należy pokazać lekarzowi który zdecyduje o leczeniu. na spacer można iść, palec ten nie spełnia żadnej poważnej roli w chodzeniu.
ola
Data dodania: 2012-08-02
Ale on mógł zostać wyrwany podczas tego obcinania bo strasznie się szarpał. Opuchlizna jest mniejsza ale nadal jest, po kąpieli jest najlepiej. Co weterynarz zrobi w tej sytuacji z tego typu urazem? Aha pazur nie został wyrwany ani odłamany u nasady, pazur jest ok to coś z palcem nie gra.
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2012-08-03
Zdjęcie rtg, opatrunek, leki przeciwbólowe.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii