Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Zjedzenie zatrutej myszy przez kota

Forum

Zjedzenie zatrutej myszy przez kota

Witam, piszę z takim problemem gdyż kotek mojego chłopaka zjadł zatrutą mysz(nie wie kiedy to się stało), i wymiotował dziś ta mysz. Mój chłopak twierdzi że była zatruta skoro ją zwymiotował, czy możliwe że nie była zatruta? a jeśli była to kotek ma szanse na przeżycie? Czy weterynarz coś pomoże albo jakieś witaminy? dodam że kotek ma około roku. Dziękuje za szybką odp.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-02-22
Nie można na podstawie samych wymiotów stwierdzić, że mysz była zatruta. Kot po zjedzeniu myszy może ją zwymiotować i nie będzie to objaw choroby.
Spożywanie dużych ilości zatrutych myszy na pewno skończy się problemami, gdyby to była tylko jedna mysz, która została zatruta standardowymi trutkami na gryzonie to zagrożenia nie ma. Trucizna działa po dłuższym czasie gdy poziom akumulacji w organizmie jest wysoki.
malwis88
Data dodania: 2012-02-23

Kot dwa dni już nie je i nie pije.. Wychodzi tylko się załatwić znaczy ma biegunkę ale raczej taka woda.. wczoraj wymiotował i dziś też, z tym że dziś wymiotował żółcią.. i ma gorączkę . Czy można kotu pomóc jakoś domowymi sposobami? czy trzymać go tylko w domu? Proszę o rade. Dziękuje!

Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-02-24
Nie znam domowych sposoów na zatrzymanie wymiotów, można zastosować jedynie głodówkę. Przy wymiotach jakiekolwiek leki doustne są przeciwwskazane bo mogą nasilać wymioty. Osłabiony, odwodniony kot powinien być leczony objawowo. Należy podać osłonowo antybiotyk, płyny - najlepiej dożylnie, leki przeciwwymiotne.
sunshine2911
Data dodania: 2013-04-12
Witam. Mam problem z moją kotką. Zaznaczę na samym początku, że jest to kot wychodzący. Od ponad tygodnia nic nie je, nie pije, ma szybki oddech, przed tygodniem zauważyłam raz bardzo twardy stolec, przy podnoszeniu i dotykaniu zadniej części miauczy, gdyż prawdopodobnie odczuwa ból, dość często zwilża mordkę czubkiem języka, nigdy nie była jakoś specjalnie przymilaszcxza, ale teraz chowa się przed ludźmi i śpi. Proszę o w miarę szybka odpowidź, bo bardzo się o nią martwię.
mabo5
Data dodania: 2016-06-07
Witam, mam pytanie odnośnie mojego kota nie wiem ale chyba zjadł zatrutą mysz ale oświadczam że ma dopiero rok i nigdy nie wychodiz na dwór jest domowy to opisze co się dzieje ; na początku dałam mu kość od kury zjadł ją a potem poszedł do pokoju i zwymiotował kupy nie robi a jak sika to z kropkuje z krwią jest osłabiony prawie nie reaguje wymiotuje żółcią nie wiem co robić ostatno zwymiotował jakiś szary kłębek i krew ( chyba to była krew ) w wymioinach Pomocy !!!

Z góry dzięki !
mabo5
Data dodania: 2016-06-07
Ma 37*C czy to jest zatrucie czy raczej choroba?
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-06-08
Dzień dobry. Jeśli kot nie wychodzi na zewnątrz a Pani nie ma w domu zatrutych myszy to zjedzenie przez niego takowej jest mniej niż prawdopodobne. Kotom nie wolno podawać kości! Stąd mogą wynikać opisane problemy. Należy jak najszybciej udać się z kotem do gabinetu weterynaryjnego.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii