Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Zespolenie wrotno-oboczne?

Forum

Zespolenie wrotno-oboczne?

Mam suczkę buldoga ang zaczęło się od operacji żołądka (najadła się trawy i nie mogła się załatwić ani jej zwymiotować) suczka miała wtedy 3miesiące. Po operacji miała przez 5dni nie dostawać jedzenia tylko wodę do tego kroplówki w postaci roztworu ringera i antybiotyki. Około 3tygodni później pojawiły się znów wymioty i biegunka. Prześwietliliśmy kolejny raz brzuch okazało się że nic nie ma. Dosłała (chyba) antybiotyk i do tego jakieś zastrzyki rozkurczowe. Przeszło jej nie na długo. I Tu nasz horror się zaczął. Kolejne wymioty+biegunka+wysoka temperatura 39-40,5. Zrobiliśmy badanie moczu nic nie wyszło i badanie krwi wszystko w porządku. Nie wiem co lekarz podawał ale udało się zbić temperaturę i na kilka dni unormować jej stan. W któryś piątek zaczęły się okropne gorączki zbijaliśmy je jakimś zastrzykiem od weterynarza w końcu w niedziele nastąpił finał 40,6 stopni i niczym nie udawało się zbić temp. dostaliśmy rozporządzenie że mamy podać steryd (kupiliśmy go w aptece) miała dostać go dożylnie przez wenflon a dostała domięśniowo bo okazał się zaczopowany skrzepniętą krwią. Gorączka ustała. Suczce wróciła świadomość ,zaczęła na tyle kontaktować że nawet zaczęła się bawić wcześniej nie było z nią kontaktu i bardzo się śliniła ale to raczej z tego że wymieniała zęby. Niestety gorączka powróciła po kilku dniach więc znów pojawiliśmy się u doktora tym razem wraz z moczem. Który po 3 godzinach ZMĘTNIAŁ tak że przypominał sok pomarańczowy w dodatku miał i ma do tej pory intensywny zapach. Powtórzone badanie moczu wykazało: Nabłonki-płaskie-liczne leukocyty-2-4 w polu widzenia Mineralne- moczany bezpostaciowe- gęsto zalegające c.p.w Z posiewu: czynnik hamujący wzrost bakterii Gram (+) i Gram (-) nieobecny. Weterynarz pobrał krew by oznaczyć stężenie kwasów zółciowych z badania wyszło że są w normie zaś MOCZNIK za niski. Czy to może być zespolenie wrotno-oboczne? Jaka przyczyna tak złego samopoczucia? Karmimy się teraz Hepaticem. Do wczoraj była cał

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2014-06-16
Przypadek jest trudny, głównie z braku dokładnego opisu leczenia i badań dodatkowych. Domyślam się, że była badana wcześniej krew skoro wykonano badanie w kierunku kwasów żółciowych.
Nie opisał Pan typowych objawów dla krążenia wrotno-obocznego dlatego nie podejrzewałbym go w tym przypadku. Myślę, że diagnostyka powinna się skupić na źródle infekcji, prawdopodobnie bakteryjnej, o tym może świadczyć przewlekła gorączka, trudno mi ocenić jak bardzo związane jest to z przebytym zabiegiem. Z badań, które bym proponował do zrobienia to usg jamy brzusznej, kontrastowe rtg jamy brzusznej, gastroskopia, badanie kału.
bako2006
Data dodania: 2014-06-17
Tak krew była badania wcześniej ponieważ weterynarz podejrzewał że może nerki dają o sobie znać.
Poinformował mnie że wysoką temperaturę dają migdałki bądż pęcherz moczowy.
Za około tydzeń mamy jechać sprtawdzić mocznik.
Postaram się pójść za radą i zaproponować wykonanie powyżej zaproponowanych badań.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii