Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Zerwanie ścięgien kości piętowej

Forum

Zerwanie ścięgien kości piętowej

Witam.Czy mój pies odzyska całkowią sprawnośc po tym jak upadł po podskoku na tylną łapę i zerwał sobie ścięgna(pośliznął się na mokrej trawie upadając).Byłam z nim u lekarza weterynarii,założył mu gips na trzy tygodnie,podał antybiotyk i środki p/bólowe i zakazał dużo ruchu.Jest to owczarek niemiecki,w kwietniu skończył pięć lat,jest psem bardzo ruchliwym (bardzo lubi biegać i spacerować po lesie).Czy nie trzeba podawać mu jakichś srodków na wzmocnienie tych ścięgien i stawów.Bardzo proszę o radę.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-08-11
Dzień dobry.

Niestety opis przypadku jest nieprecyzyjny.Być może doszło do zerwania ścięgna Achillesa. Jeśli tak, to właściwym postępowaniem będzie jego operacyjne zespolenie. W przypadku naderwania ścięgien stabilizujących staw skokowy, czasowe unieruchomienie może być stosowane z wyboru. Co do zastosowania preparatów na poprawę kondycji stawów to zawsze można takie stosować. Trudno ocenić ich kliniczny wpływ na kontuzje. One raczej wynikają z niewłaściwego, zwykle nadmiernego obciążania. Przewlekłe, nadmierne obciążenie ścięgien prowadzi do ich przewlekłego zapalenia, czego konsekwencją są urazy i zerwania nawet przy stosunkowo niewielkim obciążeniu. Uważa się, że większość ścięgien zrywa się z powodu podklinicznych, przewlekłych zamian zapalnych.
Dlatego dla psa, szczególnie młodego jest ważny ruch o umiarkowanym nasileniu, nigdy forsowny, który zapewni optymalny rozwój kośćca i układu ścięgnowego.
Ważne jest w tym przypadku właściwe żywienie, psy ras dużych nie powinny być przekarmiane, poziom wapnia w diecie powinien być obniżony i nigdy przy właściwe zbilansowanej diecie nie powinien być dodatkowo suplementowany. Takie postępowanie dietetyczne jest o wiele istotniejsze i podaż pewnych preparatów mineralno-witaminowych jest wręcz przeciwwskazana. Można stosować środki zawierające glukozaminę.
Rybcia
Data dodania: 2011-08-12
Dzień Dobry!
Dziękuję za odpowiedż.Wyraziłam się nie precyzyjnie,ponieważ nie do końca znam się na budowie tylnej łapy psa.Mój lekarz weterynarz też nic mi nie powiedział.Z tego co zobaczyłam w internecie to chodzi o połączenie między kością stępu a śródstopia.Nie przekarmiam mojego psa,nie ma nadwagi,od małego podajemy mu tran w kapsułkach oraz witaminy (30 dni-30 dni przerwy),karmę z firmy Royal Canin German Shepard,w okresie zimowym dostaje też calcium glukonikum z witaminą B6.Do tej pory był zdrowym psem bez urazów.Czy weterynarz powiedział by mi wprost o konieczności zabiegu operacyjnego? Dlaczego założył gips? Czy to coś pomoże?
Data dodania: 2011-08-12
Czy było wykonane zdjęcie rentgenowskie ?
Rybcia
Data dodania: 2011-08-16
Nie,lekarz weterynarz od razu założył gips.
Data dodania: 2011-08-18
Skoro lekarz nic nie powiedział, a założył gips to z pewnością wie co robi. Proszę sie nie martwić, ewentualnie porozmawiać z lekarzem prowadzącym. Osobiście nie jestem w stanie więcej pomóc bez dodatkowych informacji.
Pozdrawiam.
Rybcia
Data dodania: 2011-09-06
Witam! Panie doktorze proszę o pomoc.Po czterech tygodniach ściągnęliśmy gips z łapy i pies nie może w dalszym ciągu stanąć na tą łapę.Wykonał tylko jeden gwałtowny ruch na niej i teraz cały czas trzyma ją w górze.W tym stawie jest spuchnięta,od wewnątrz tak jak by była narośl.Robiliśmy okład z Altacetu,nic to nie dało.Ranka po gipsie się goi po posmarowaniu Fenistilem na rany. Podaję mu glukozaminę a może trzeba podawać coś na ścięgna. Czy można podać p/bólowo Pyralginę,a może zabandażować mu łapę bandażem elastycznym? Nasz weterynarz nie ściągał mu gipsu i nie oglądał łapy ,bo musiał by go uśpić,ponieważ przy weterynarzu pies staje się bardzo agresywny.
Data dodania: 2011-09-06
Oprócz badania klinicznego dobrze byłoby wykonać zdjęcie RTG. Pozwoli ono wykluczyć inne powikłania np złamanie kości.
Gips zdejmowaliście Państwo sami?
Rybcia
Data dodania: 2011-09-12
Tak,weterynarz popatrzył tylko na łapę i powiedział,że jeszcze przez jakiś czas mamy bandażować łapę bandażem elastycznym,tylko tak żeby mu łapa nie puchła.W tej chwili każde nawet najmniejsze zerwanie sprawia mu ból i nie może na nią stanąć.W stawie porusza się ona na boki co powoduje,że nie możę się on oprzeć na tej łapie.Do kontroli mamy się zgłosić za tydzień w dalszym ciągu bez zdjęcia RTG.Miał pan doktor rację,że każdy gwałtowny ruch spowoduje zerwanie.
Data dodania: 2011-09-12
W dalszym ciągu namawiam do wykonania zdjęcia RTG. Bandażowanie bandażem elastycznym nie jest dobrym pomysłem. Taki zabieg może ograniczyć krążenie i prowadzić do martwicy i odleżyn. Lepiej jest zastosować ligninowy opatrunek usztywniający. Jego zmiana co dwa trzy dni pozwoli ocenić proces gojenia. Jednak brak zdjęcia i właściwej diagnozy nie posunie sprawy na przód.
Rybcia
Data dodania: 2011-09-15
Wybieramy się do innego weterynarza,który prowadzi lecznicę i posiada RTG.W tej chwili założyliśmy psu z powrotem ten sam gips który mu zdjęliśmy,żeby trochę usztywnić ten staw (ponieważ jest rozcięty to żeby mu nie spadał z łapy owijamy go bandażem elastycznym).Co drugi dzień sprawdzamy łapę odwijając bandaż (łapa nie puchnie,przynajmniej może normalnie na niej stanąć).W przyszłym tygodniu pojedziemy do lecznicy wykonać to zdjęcie,z tym jest problem,ponieważ psa trzeba będzie uśpić.Nie pozwoli dojść do siebie żadnemu weterynarzowi,nie wejdzie nawet na teren lecznicy.

1    2      

Wyświetlam [ 1 - 10 ] z 12

Powrót do tematów | Powrót do kategorii