Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło |
Data dodania: 2012-12-08
Witam.
Tak można podać zamiennie. Jednak rozpiętość dawki amoksycyliny z kwasem klawulanowym jest dość duża. O tym jaką dawkę oraz przez jaki czas zastosować decyduje lekarz prowadzący. Proszę podać jaką dawkę zalecił w przypadku augmentinu, na tej podstawie podpowiem ile podać zamiennika w postaci Amoksiklav. Ponieważ Amoksiklav, który Pani posiada ma dużą zawartość amoksycyliny, podanie jej 5 kg psu będzie na pewno skomplikowane. Pozdrawiam |
xene99 |
Data dodania: 2012-12-09
Augmentin został psu zapisany w dawce 1 tabl 2x dziennie (choć waga psa odbiega znacznie od 5 kg,psiak jest wychudzony,oslabiony),jaki zatem środek mogę mu podać,ktory pozwoli na wzmocnienie jego organizmu i czy przy podawaniu antybiotyku Multilac moze być stospwany osłonowo(w jakiej dawce?).Serdecznie dziękuję za pomoc i poradę
|
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło |
Data dodania: 2012-12-10
Proponuję skontaktować się z lekarzem, który wypisał receptę na Augmentin, ponieważ dawka opisana jest dość duża. Być może na podstawie badania lekarz tak postanowił. Ja bez badania psa nie mogę napisać dawkowania konkretnego leku oraz długości terapii. Przy antybiotykoterapii można oczywiście stosować probiotyki ( u psa 5 kg wystarczy 1 kaps 1 xdz). Probiotyki działają osłonowo na przewód pokarmowy, nie działają wzmacniająco.
|
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |