Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii wzdęty brzuch u kota przychodzącego

Forum

wzdęty brzuch u kota przychodzącego

Witam, Około 2 miesiące temu przyszedł do nas (mieszkamy na mazurskiej wsi) bezdomny kocur i u nas na podwórku zamieszkał. Był dość wychudzony i rozpaczliwie dopominał się jedzenia. Raz-dwa razy dziennie daję mu karmę z puszki, bądź z saszetki (Winston) oraz suchą i do picia lekko podgrzane mleko (żeby nie było prosto z lodówki), gdyż nie chce pić wody. Mamy również naszego domowego kota (wychodzącego) i oba koty dwa tygodnie temu odrobaczyłam Profenderem (5-8 kg). Zauważyłam dwa dni temu, że nasz przychodzący kocur ma twardy, wystający na boki brzuch, jednak w jego zachowaniu i apetycie (nadal dyżuruje pod drzwiami i krzykiem dopomina się jedzenia. Wcina wszystko do końca)widzę, że nie cierpi. Pochłaniając jedzenie, mam wrażenie, że trochę się krztusi, charczy, bądź ma czkawkę... Przedwczoraj zauważyłam, że próbował robić kupkę, jednak w zakopanym kopczyku nie było nic. Wcześniej z kupami nie było problemu (robi w dość widocznych miejscach). Problem polega na tym, że nie daje się zapakować do transportera (wcześniej próbowaliśmy dwukrotnie oddać go znajomym - wracał...) i zawieźć do weterynarza. Czy jest to groźne? Czy mogę mu pomóc doraźnie domowymi sposobami?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2015-10-15
Witam.
Bez diagnozy, do której posatwienia konieczne są badanie kliniczne oraz prawdopodobnie badania dodatkowe, nie mozna stwierdzić czy stan kota jest groźny i jak leczyć. Skoro kot nie daje się złapać, proszę zebrać jego kał do badania z 3 dni na pasożyty. Jeśli charczy, być może ma dodatkowo infekcje górnych dróg oddechowych, przy której wskazany jest antybiotyk. Niestety przez internet, na odległość trudno jednaznacznie odpowiedziec na tak zadane pytanie. Domowymi sposobami proszę nie leczyć kota. Proszę zatem udać się po pomoc do swojego lekarza weterynarii nawet bez kota.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii