Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Wyniki biochemii a sterylizacja suni.

Forum

Wyniki biochemii a sterylizacja suni.

Na jutro mam umówiony zabieg sterylizacji mojej 9-letniej suni. Weterynarz ze względu na jej wiek zrobił badania morfologiczne i biochemię. Powiedział że wszystko jest w normie i można zabieg wykonać. Ale sprawdziłam w internecie ,że ma podwyższone wyniki ALT ( ma 117U/L). Inne wyniki : AST - 33 U/L azot mocznika - 14,8mg/dl kreatynina - 0,97mg/dl Czy reszta wyników jest w porządku? Co w związku z podwyższonym ALT może suni dolegać? Czy zagraża jej to w trakcie zabiegu sterylizacji?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2014-03-25
Podwyższony poziom ALT wskazuje na uszkodzenie wątroby. Drugim niepokojącym parametrem jest niski poziom mocznika, to także przemawia za uszkodzeniem tego narządu. Proponowałbym wykonać usg jamy brzusznej, rozszerzyć badania biochemiczne o pełny profil wątrobowy.
Na razie te zmiany wskazują na jakieś uszkodzenie wątroby, trudno określić stopień oraz długość trwania tego procesu. Na pewno badania krwi trzeba powtórzyć, być może nawet kilkukrotnie.
W takiej sytuacji trudno mówić o bezpiecznym zabiegu, ewentualnie można go wykonać pod warunkiem, że wątroba w obrazie usg nie będzie wykazywać znaczących odstępstw od stanu prawidłowego, ale to już decyzja lekarza prowadzącego.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii