Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Wyniki badań krwi u westa (za niska glukoza i kreatynina)

Forum

Wyniki badań krwi u westa (za niska glukoza i kreatynina)

Witam, mój półtoraroczny westi przebył osteopatię czaszkowych-żuchwową.Od około 5 do ok 12 miesiąca życia zażywał rimadyl lub carprodyl. Po 12 m-cach choroba całe szczęście ustąpiła.Ponieważ jakiś czas temu mój westie zaczął dość często wymiotować (2-3razy w tygodniu) doradzono mi zrobienie badań krwi. Wyniki właśnie odebrałam, przeraża mnie poziom glukozy,który wynosi 25 i kreatyniny - 0,4. Reszta jest w normie. Bardzo proszę o informację co to oznacza i jak dalej postępować, jakie badania wykonać. Mój piesek na pewno nie jest głodzony, ma cały czas w miseczce pokarm suchy (royal canin dla małych ras, waży 11 kg). Jest radosny,skoro do zabawy, tylko niepokoją mnie wymioty i te wyniki badań. Będę bardzo wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję, Dagmara Wyszomirska

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2014-01-07
Witam.
Niski poziom kreatyniny nie ma znaczenia diagnostycznego. Natomiast niski poziom glukozy jest niebezpieczny ale może być wynikiem wielu przyczyn jak również może być błędem laboratoryjnym. Radzę jednak powŧórzyc badanie. Jeśli chodzi o interpretację wyników jak wielokrotnie pisaliśmy nie polega to wyłącznie na porównaniu ich z normami. Jednocześnie podając tylko część wyników nie wiemy jak szeroki profil został wykonany (czyli co jeszcze można uzupełnić). Na przyszłość, proszę podać wszystkie oznaczone parametry (wraz z jednostkami, laboratoria posługują się różnymi przelicznikami). Istotny jest również fakt, że badanie krwi należy do grupy badań dodatkowych - czyli ich interpretacja odbywa się przede wszystkim w oparciu o informacje z wywiadu oraz w oparciu o wyniki badania ogólnego (klinicznego). Dopiero dysponując całym zestawem danych, można dobierać odpowiednie postępowanie. Część z wymienionych aspektów wymaga szczegółowej rozmowy i przekracza możliwości porady on-line, dlatego pomoc na odległość jest znacznie ograniczona i ma jedynie charakter ewentualnych wskazówek.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii