Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii wymioty

Forum

wymioty

Suczka ma osiem lat.Jest to polski owczarek nizinny(PON) waga sześć kilogramów.Od dwóch dni nic nie je ale to nas nie martwiło ponieważ jest to pies niejadek i takie rzeczy miały miejsce wcześniej.W noc sylwestrową siedziała w wannie bała się huku wystrzałów,ale już pierwszego stycznia bardzo źle się czuła i pierwszy raz zaobserwowałem to zjawisko że przy dotknięciu napinała jej się skóra.Drugiego stycznia zawiozłem do lekarza wet.Powiedział że to grypa i dał antybiotyk.W południe zaczęła wymiotować (wygląda to jak fusy od kawy zbożowej)i tak średnio co dwie godziny,bardzo napięty brzuch i pije dużo wody i sika i wymiotuje.Zadzwoniłem do lekarza,opowiedziałem powiedział aby do wody dodać smektę.Teraz jest piąta rano u pieska bez zmian a lekarz dopiero od ósmej.proszę poradzić co mam robić? PON

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2014-01-03
Przy ostrych wymiotach należy ograniczyć dostęp do wody. Płyny powinny być dostarczone drogą parenteralną, a wodę podajemy tylko w ilościach, które nie powodują wymiotów, myślę tu o objętości kilku ml. W tak ostrym stanie dobrze jest także wykonać badanie krwi wraz z oznaczeniem poziomu jonów. Oprócz niezbędnych płynów można podać osłonowo antybiotyki, leki przeciwwymiotne, przeciwbólowe, przeciwkrwotoczne. Do rozważenia jest wykonanie rtg i usg jamy brzusznej.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii