Forum
wycięcie listwy mlecznej u starszego psa
Dzień dobry,
Mój problem dotyczy 12-letniej suczki (mieszańca).
U pieska wykryto guzki gruczołów mlekowych (dokładnie 5: 3 po prawej stronie, 2 po lewej), ma powiększone węzły chłonne. Zrobiono mu trg płuc w celu ustalenia czy nie ma przerzutów - płuca są czyste. Piesek miał być operowany wczoraj, jednak do operacji nie doszło ze względu na biegunkę i wymioty. W lecznicy nr1, gdzie piesek miał być operowany poradzili by najpierw wyleczyć psa, podając mu antybiotyk (u weterynarza w mojej rodzinnej miejscowość, czyli w lecznicy nr 2).
/Biegunkę pies miał też kilka dni wcześniej, ale ze względu na to, że była niedziela, musiałam leczyc ją sama (nifuroksazyd, jonolit, smecta), przeszło, a po dwóch dniach (na dzien przed operacją biegunka powróciła)./
Udałam się zatem do lecznicy nr 2 w celu podania pieskowi antybiotyku. Lekarz dokładnie zbadał psa, przeprowadził szczegółowy wywiad, dal antybiotyki, kropłówke (odwodnienie) oraz pobrał krew w celu zrobienia badań (nie podobało mu się serce psa podczas osłuchania+to, że piesek ma kaszel sercowy).Okazało się, że niemal wszystko jest w porządku (erytrocyty, hemoglobina, hematokryt, itd); leukocytów było ciut za mało oraz niepokojące było wlasnie to krążenie: bardzo powiększone wyniki fosfatazy, do tego ALT 55(min 0, max 33), co wskazuje na niewydolność krążenia.
Weterynarz z lecznicy nr 2 odradził zrobienie teraz operacji ze wzgledu na słabe serce i zalecił: zrobienie kuracji przez jakieś 3 tyg lekami, zeby wzmocnić serducho, a potem łykanie tabletek do końca życia pieska, żeby się nie męczył. W lecz. nr2 z wyrzutem zapytano sie na jakiej podstawie wysnuto takie wnioski i na moje pytanie CZY OPERACJA I SAMA NARKOZA NIE NADWYRĘŻY STANU JEGO ZDROWIA,bo istnieje prawdopodobieństwo że pies się po prostu nie wybudzi z narkozy - odpowiedziano, że oni umieją wybudzać psy nawet te ze słabym krążeniem.. Że nowotworu nie należy hodować, trzeba go natychmiast w
Stąd moje pytanie.. Co robic? Operować psa od razu, czy czekać 3 ty
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2013-12-15
Dzień dobry. W takiej sytuacji najrozsądniejszym postępowaniem byłoby uzupełnienie diagnostyki o konsultację kardiologiczną. Wykonanie EKG i USG (echa) serca pozwoliłyby na dokładną ocenę pracy układu krążenia i rozwiałyby wątpliwości w tym zakresie. Opinia kardiologa byłaby też z pewnością pomocna w doborze rodzaju i środków do znieczulenia ogólnego.
|