Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Witam! to bradzo ważne!

Forum

Witam! to bradzo ważne!

Mam jamniczkę, ma ona 10,11 lat. Od jakiegoś czasu zauważyłam dziwną kulkę pod skórą. Początkowo wielkości orzeszka , a teraz wielkości śliwki! Wyczytałam w internecie,że to nowotwór listwy mlecznej. Mieszkam w małej miejscowości,gdzie opinia lekarzy weterynarii jest kiepska, nie wiem sama co mam zrobić. Z suczką widuję się rzadko. Opiękuję się nią moja mama,która nie pała sympatią do zwierząt,jednakże nie robi jej krzywdy- karmi ją itd... Mama chce ją uśpić.. dodam,że moja suczka często miała małe. Czasami po 6 szczeniaków. Ostatnio urodziła w pażdzierniku. Jeden szczeniak z nami został - ''uśpimy Sonię,a mały z nami zostanie'' to słowa mojej mamy. Może i na pierwszy rzut oka wydaje się to okrutne,ale ona nie ma złych intencji. Nie chce żeby zwierzak dalej cierpiał, nie widzi dla niej ratunku..Ja jednak się nie poddaję,chcę usunąć ten nowotwór. Boję się i nie wiem co robić,chciałabym się dowiedzieć o skutkach,powikłaniach jakie mogą wystapić,a i najważniejsze -CENA. Jestem studentką,chciałabym aby moja psinka jeszcze ze mną była...proszę o pomoc! Serdecznie pozdrawiam!

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2014-03-11
Dzień dobry. Zachęcam do lektury artykułu na temat nowotworów gruczołu mlekowego na stronie portalu:

http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/chirurgia-i-anestezjologia/nowotwory-gruczolu-mlekowego-u-suk-i-kotek-40.html

Jeśli zdecydowałybyście się Panie na zabieg, warto przedtem wykonać RTG klatki piersiowej w celu wykluczenia przerzutów do płuc oraz badanie krwi pod kątem ryzyka znieczulenia ogólnego. O cenę należy zapytać w placówce, do której zamierzamy się udać (co wynika ze zróżnicowanego cennika usług weterynaryjnych, zależnie od regionu, placówki, itd).
Rikukla
Data dodania: 2014-03-11
Pozwolę sobie wtracić swoje  trzy grosze.Może będe umiała/mogła Ci pomóc .Należy być swiadomym ,ze guzy sutka najlepiej usunąc z 1/2 lub cała listwa mleczną  + konieczna pełna sterylizacja suki przy jednym zabiegu , a nie rozdzielając na dwa zabiegi . Dlaczego ? bo suka uspokoi sie hormonalnie , bo guzy występują  najczęsciej na tym tle . Tylko takie postępowanie ma sens. Uważam ze nalezy zooperowac psa jak najszybciej , poniewaz z czasem moze dojśc do ropomaciczy ( to stan zagrażający życiu ). Co do kosztów i kompetencji operatora (chirurga ) znam taka osobę , lekarza ktory doskonale operuje . I tak : za usunięcie listwy + sterylka + narkoza WZIEWNA bierze 400 zł . Po zabiegu nie ma żadnych powikłań , suka nie popuszcza moczu a po rtgodniu biega , tzn chce biegać ale jej jeszcze nie wolno .. nie wiem gdzie mieszkasz , podam Ci swojego maila : agha213@wp.pl . tutaj nie moge podać Ci namiarów na weta ponieważ regulamin zabrania . Jeśli chcesz , bardzo proszę odezwij się na mail to wszystko Ci napiszę .
Wzroszyłas mnie swoja wypowiedzią ...bardzo dobrze ze chcesz ratować jamniczkę , nie usypiaj jej . Po dobrze wykonanym zabiegu psina moze zyć jeszczce wiele lat .Bylo by dobrze gdybys mogła ją zabrać do siebie . Zycze wszystkiego dobrego z nadzieją ze odezwiesz się na mail .

Powrót do tematów | Powrót do kategorii