Forum
uszkodzenie stawu skokowego u psa
witam serdecznie,
mam 5 letniego psa wyżła weimarskiego, niestety od pół roku pies ma gule w miejscu, stawu skokowego. Zdjecia RTG ukazały uszkodzenie, utworzyła się okostna- tak usłyszałam od weterynarza. Pies chodzi normalnie ale nie biega już tak jak kiedyś. Nie chcę chodzić na długie spacery więc go też nie wyciągam na siłę ale martwię się bo do tej pory mój pies potrafił iść na 3 godzinny spacer i nie miał dość. Teraz pies jest raczej przybity na spacerze pobiegnie sobie jak wyczuje jakiś trop ale szybko się męczy. Ostatnio nastąpiło pogorszeni pies podnosił łapę do góry na spacerze, spacery zostały ograniczone i sytuacja powróciła do normy po 2 dniach lecz pies nie opiera ciężaru ciała na całej nodze tylko na paluszkach. Konsultacja weterynaryjna się odbyła zaproponowane zostało wykonanie kolejnego zdjęcia. Rozumiem , że jest to miejsce dość problematyczne, i moje pytanie brzmi czy można coś z tym zrobić? Czy lepiej zostawić to tak jak jest żeby przypadkiem nie zrobić psu większej krzywdy i doprowadzić do tego że w ogóle nie będzie biegał. Jest to młody pies a długie spacery były dla niego największą radością dlatego jest mi go szkoda. Chciałam załączyć zdjęcie ale nie ma tu takiej opcji a myślę, że byłaby przydatna.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2015-09-21
Niestety brak jest rozpoznania i z tego powodu trudno podać racjonalny sposób leczenia. Prawdopodobnie mamy do czynienia ze zniekształcającym zapaleniem stawu jako wynik urazu lub martwicy podchrzęstnej. Jeśli niemożliwe jest usunięcie przyczyny pierwotnej, leczenie przeciwbólowe nie daje klinicznych efektów. To należy rozważyć wykonanie artodezy stawu skokowego. Czyli trwałego jego usztywnienia. Zabieg polega na uszkodzeniu powierzchni stawowych i założeniu usztywnienia na staw skokowy. Usztywnienie stawu zakończy proces zapalny i związany z nim ból, ale kulawizna będzie trwała. Decyzję o sposobie leczenia podejmie lekarz prowadzący po konsultacji ortopedycznej.
|