Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Ugryzienie kleszcza

Forum

Ugryzienie kleszcza

proszę wybaczyć mi moją wiadomość mój piesio posiadał kleszcze gdy to zauważyliśmy od razu podaliśmy mu krople na skórę oraz obrożę przeciw kleszczom, mam pytanie czy trzeba podać pieskowi antybiotyk? nasz piesio ma dopiero rok, fakt jest wesoły chce się bawić, ale dużo zaczął odpoczywać czyli leżeć. na dworze fakt biega i się bawi ale w domu bardzo rzadko nie jak kiedyś. proszę o jakąś odpowiedź i pomoc co mamy dalej robić. dwa lata temu przez te kleszcze musieliśmy uśpić kochanego pieska który miał zaledwie 6 lat w ciągu trzech dni choroba go załatwiła przez te kleszcze. pozdrawiam i podaję adres: mariuszkwiatkowski73@interia.pl

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-04-22
Dzień dobry. Nie wszystkie kleszcze przenoszą choroby. Jednak jeśli u psa po ukąszeniu tego pasożyta pojawiły się niepokojące objawy, należy jak najszybciej udać się z nim do gabinetu weterynaryjnego. Do wykluczenia chorób odkleszczowych zwykle niezbędne są badania dodatkowe (jak badanie krwi). Najistotniejszą, bo najbardziej niebiezpieczną dla psów chorobą przenoszoną przez kleszcze jest babeszjoza. Więcej na jej temat można znaleźć w artykule na stronie portalu:
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/choroby-zakazne-i-pasozytnicze/babeszjoza-psow-30.html

Powrót do tematów | Powrót do kategorii