Forum
trudności w połykaniu, krztuszenie się i chrapanie u sznaucera
Witam,
jestem właścicielką psa rasy sznaucer średni, który w marcu skończy 5 lat. Od jakiegoś czasu - ok. 2 miesiące u psa obserwuję niepokojące objawy: chrapanie (lub głośny oddech w czasie spania), dławienie się w trakcie jedzenia a nawet picia (muszę mu rozmaczać suchą karmę), głośne przełykanie, czasem odkrztuszanie jakby się zadławił kłakami w trakcie wylizywania. Zmienił mu się też głos kiedy szczeka. Miejscowy lekarz weterynarii zaordynował mu antybiotyk na zapalenie gardła, który nic nie pomógł. Na kolejnej wizycie pies miał zrobione zdjęcie rentgenowskie, na którym nic nie stwierdzono (np. ciała obcego w przełyku). Niestety mój lekarz dalej nie jest w stanie zdiagnozować mojego psa ponieważ nie ma do tego narzędzi (aparatu usg czy innych). Szukam zatem pomocy i odpowiedzi na pytanie - co może być mojemu psu i jakie powinnam mu zrobić badania (jak będę już wiedziała, jakie badanie mogłoby wyjaśnić sprawę, będę mogła szukać weterynarza z odpowiednim sprzętem). Oprócz tych objawów pies generalnie ma apetyt, nie miał gorączki i zachowuje się normalnie. Proszę o pomoc.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2016-01-20
Dzień dobry. Opis wskazuje na problem zlokalizowany w górnych drogach oddechowych/okolicy gardła (krtań, tchawica). Rozstrzygającym może być badanie endoskopowe. Przeprowadza się je w znieczuleniu ogólnym, umożliwia ocenę funkcjonowania w/w elementów, a także jeśli zajdzie potrzeba - przełyku. Badanie wymaga specjalistycznego sprzętu i doświadczenia badającego, należałoby się więc zorientować, gdzie w Pani okolicy jest możliwość jego wykonania. U pięcioletniego psa, z utrzymującymi się, niepokojącymi objawami warto również zrobić badanie krwi (morfologia i biochemia), optymalnie poszerzone o hormony tarczycy (T4 i fT4), której ewentualna niedoczynność może mieć wpływ na funkcjonowanie krtani.
|