Forum
Syndrom urologiczny u sześcioletniego kota wykastrowany
Witam,
mam sześcioletniego kota "burka z podwórka" :) (wykastrowany) w książeczce zdrowia wpisana jest rasa krótkowłosy, europejski, bury :) Otóż w 3 dni temu zauważyłam, że kot ma problemy z oddawaniem moczu. Często chodził do kuwety, sikał po 2-3 kropelki, poza kuwetą też posikiwał po kropelce gdzie popadnie, był otępiały i drażliwy. Od razu pojechałam z nim do weterynarza, gdzie od razu zrobiono kotu USG pęcherza, badania moczu nie było. Wet. stwierdził S.U.K. dokładniej Idiopatyczne zapalenie pęcherza moczowego. Przez 3 dni dostał w zastrzyku (jeśli dobrze odczytuje te bazgrołki z książeczki) enroxin 1ml, tolfine 0,4ml, biomectin chyba 0,3ml, do tego zylkene 1tabl. dziennie. Kot strasznie to przeżył, we trzy osoby trzymaliśmy go do szczepienia, ledwo się udało, wszystkich podrapał. W domu od jutra mam mu podawać tabletki Enroxil pół tabl x dziennie przez 10 dni + karmę weterynaryjną urinary/stress. Zastrzyki kotu pomogły, natomiast po tych tabletach odstresowujących (tak wet określił je) nie widzę zbytniej różnicy. Kot w domu jest spokojny, taki jaki był. I tu moje pytania jeśli chodzi o diagnozę: czy jest ona trafna?Uważam, że ten Wet to trochę naciągacz zawsze daje to co najdroższe i strasznie miesza w głowie, przy każdej wizycie wciska tak do głowy jakby kot był umierający (i to nie tylko moje zdanie- opinie innych osób korzystających z jego usług). Czy tą karmę weterynaryjną można zastąpić jakąś inną - tańszą? Ceny tych wet. przerastają mój budżet domowy. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2016-12-29
Brakuje mi tu opisu wykonanego usg. Oczywiście badanie moczu to podstawowa sprawa przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Ważna przy rozpoznaniu i do oceny skuteczności leczenia, a także to monitoringu. Ogólnie badanie moczu należy traktować jako tanie badanie przesiewowe służące ocenie pracy nerek i pęcherza i warto go wykonać choćby 2x w roku.
Zwykle leczenie opiera się na zastosowaniu odpowiedniej karmy o ile mamy w moczu kryształy, w badaniu usg też można je ocenić, ale badaniem moczu jesteśmy w stanie ocenić ich skład, co jest ważne przy dalszym postępowaniu. Osłonowo antybiotyk, bo zwykle dochodzi do mechanicznego uszkodzenia śluzówki i zasiedlenia jej przez bakterie. Leki uspokajające, często psychotropowe, są bardzo ważne. Udowodniono ścisły związek pomiędzy stresem, a zapaleniem pęcherza moczowego, na bazie tych pierwotnych, nierozpoznawalnych zapaleń rozwijają się już te co dają kliniczne objawy w postaci niedrożności cewki na tle obecności kryształów lub nadkażenia bakteryjne.
Zwykle te ostatnie leki stosujemy przewlekle jako leczenie podtrzymujące, zapobiegające nawrotowi syndromu urologicznemu.
|