Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Swiąd i wypadanie sierści

Forum

Swiąd i wypadanie sierści

Witam, Mój pies ciągle się drapie. Ma czerwone uszki i oczy. Wypada mu sierść na pyszczku i wokół oczu. Często też wylizuje sobie łapy. Często też miewa kłopoty zołądkowe, załatwia się dość rzadko, ale nie na tyle by nie mógł wytrzymać do kolejnego spaceru. Rośnie ale wydaje mi sie ze powinien być nieco grubszy. Byliśmy z nim u lekarza, niestety piesek nie daje się zbadać, w gabinecie staje się dość agresywny. Na podstawie informacji i zdjęć zaproponowano nam srodek na nużyce, który należy powtórzyć za dwa tygodnie i allertec dwa razy dziennie. Leczenie to choć mija jutro dwa tygodnie nie przyniosło specjalnego rezultatu, niestety sierś wokół oczków wyszła jeszcze bardziej. Co to może być za choroba? W jakim kierunku powinniśmy iść: alergii, nużycy czy to jeszcze coś innego? Dziękuję

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2016-12-29
Dzień dobry
Aby potwierdzić większość chorób skóry trzeba wykonać kilka prostych badań diagnostycznych. Należą do nich: preparat odciskowy ze skóry, zeskrobina, badanie bakteriologiczne i mykologiczne. Jeśli pies jest agresywny w gabinecie to by wykonać powyższy zestaw badań należy go farmakologicznie uspokoić.
Typowe leki ludzkie antyhistaminowe np. allertec zwykle słabo lub wcale nie działają u psów.
By dalsze leczenie ukierunkować potrzebne jest wykonanie podstawowych testów, o których pisałem na wstępie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii