Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii sunia po sterylizacji

Forum

sunia po sterylizacji

Moja sunia jest 4 dzień po sterylizacji i nie jest żywa ani skora do zabawy. Sama rownież nie je, dopiero jak jej podam jedzenie z reki to zje i bardzo małe ilości ale sporo pije. Całymi dniami leży, reaguje na to jak ktos przychodzi i troche szczeka, ale nie chce chodzić jak nie musi. W dodatku pani weterynarz powiedziala ze powstal krwiak ktorym ponoc mam sie nie przejmowac bo sie rozejdzie, suka caly czas lizala miejsce tego krwiaka i widze ze nie ma juz takiej kulki tylko tak jaby sie rozszedl i miejsce lizania jest zaczerwienione, wlasnie jakby bylo widac krew, nie wiem czy to normalne? I to zachowanie rowniez?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2014-01-28
Powstanie krwiaka jest komplikacją i może się zdarzyć, nie mamy na to wpływu, krwiak z czasem się wchłonie. Psy różnie znoszą zabiegi chirurgiczne, niektóre po kilku godzinach czują się jak przed zabiegiem, a niektóre jak Pani pies potrzebują więcej czasu na rekonwalescencję. Rana bezwzględnie powinna być chroniona przed lizaniem przy pomocy kołnierza lub ubranka ochronnego. Pies powinien być przez kilka dni pod ochroną antybiotykową. Jeśli źle znosi rekonwalescencję to oprócz antybiotyku powinna dostawać leki przeciwbólowe. Czy sunia po zabiegu normalnie oddaje mocz?
kasiat19
Data dodania: 2014-01-28
Tak sunia normalnie oddaje mocz i kał. Ten krwiak został rozlizany przez nią i rozlał sie po calej wewnetrznej stronie uda( zamieszcze zdjeie) i jest to cale opouchniete i czerwone.Moja weterynarz powiedziala ze pies potrzebuje teraz wiecej ruchu i masc na obrzęk, zeby ten obrzek zmniejszyc.
Data dodania: 2014-01-29
Rana wygląda nie najgorzej, trzeba ją chronić przed lizaniem. Powinno się ładnie zagoić.
kasiat19
Data dodania: 2014-01-29
A to,że skóra na nodze ktora jest opuchnieta  jest bardzo luźna, tak jakby był tam jakiś płyn( bo tak to wyglada i w dodtyku tez mozna tak wyczuć)  to nie przeszkadza? Nie ma na to,żadnych leków przyspieszających gojenie? A moze trzeba podać leki przeciwzapalne?
Data dodania: 2014-01-30
Jeśli pod skórą jest płyn to należy, przy pomocy punkcji, ustalić co to jest (krew czy wysięk zapalny) - postępowanie jest odmienne w zależności od zawartości. Krew świadczy o krwotoku i nie należy robić nic po za okładami i lekami przeciwkrwotocznymi i uszczelniającymi śródbłonek naczyń, po dwóch tygodniach jeśli nie będzie poprawy można odessać zawartość po przes nakłucie. Jeśli zaś pod skórą zbiera się wysięk zapalny to należy rozważyć zmianę antybiotyku oraz ewakuować zawartość i założyć dren. W drugim przypadku u psa powinna wystąpić gorączka, ale nie jest to objaw "obowiązkowy".
kasiat19
bardzo dziekuje za odpowiedz:)
kasiat19
A jeszcze mam pytanie odnosnie tego gdyby to byl krwotok to z czego robic oklady? Jakimi lekami? A moze poleca Pan jakaś maśc?
kasiat19
A chaiałabym jeszcze dodac, ze ten krwiak (  tak stwierdziła moja weterynarz, ale bez robienia punkcji i innych rzeczy, ktore pozwolilyby to na pewno stwierdzic ), na noc robi sie  to twarde i nabrzmiałe ( dodam zdjecie i zaznacze obszar stwardnienia) . W dzień nie ma tego stwardnienia. Czy moze to swiadczy o tym, ze jest to na pewno krwiak?
Data dodania: 2014-02-02
Wygląda jak krwiak, powinno się wchłonąć.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii