Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii śmierdząca wydzielina z ucha

Forum

śmierdząca wydzielina z ucha

Witam. U mojego jamnika jakiś czas temu tj. od około roku pojawiła się w uchu brązowa,koszmarnie śmierdząca wydzielina. Byłam z nim już u trzech różnych lekarzy. Stosowane były różne lekarstwa ( Otisan, Suloran, przemywanie wodą utlenioną, Borasol, dziesięciodniowa kuracja antybiotykowa w formie zastrzyków). W trakcie tych każdej kuracji była widoczna poprawa ale po kilku dniach po ich zakończeniu wszystko wraca do poprzedniego stanu. Dodam,że pies ma czternaście lat i w ciągu ostatniego roku ogłuchł. Nie wiem czy głuchota spowodowana jest wiekiem czy chorobą.Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2015-09-25
Przewlekłe, bez efektów, leczenie zapalenia przewodu słuchowego związane jest zwykle z kilkoma błędami. Brak lub niewłaściwie wykonane badanie otoskopowe. Brak wykonania badań dodatkowych: oglądania wydzieliny z ucha pod mikroskopem, badań bakteriologicznych i mykologicznych. Niewłaściwe lub jego brak oczyszczenie kanału słuchowego przed podaniem wybranego leku. Niewłaściwe podanie leku do kanału słuchowego, zwykle polegające na zbyt płytkim podaniu.
Oczywiście zdarza się, że mimo dopełnienia wszystkich punktów, które wymieniłem wyżej mamy do czynienia z nawracającym zapaleniem ucha zewnętrznego. Wtedy metodą z wyboru jest chirurgiczne odsłonięcie kanału słuchowego. Nie jest to metoda leczenia sama w sobie, ale ułatwia pielęgnację, podanie leków i odpowiednią kontrolę stanu uszu.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii