Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Sierści w żołądku kota

Forum

Sierści w żołądku kota

Dzien Dobry Panie Doktorze, jakis czas temu pisalam do Pana w sprawie mojego dachowego kota.... http://www.portalweterynaryjny.pl/porady-specjalisty/2893.html Po Pana odpowiedzi zorganizowalam sie i z wizyta u weterynarza zrobilismy nastepujace badania: -rendgen kosci -usg jamy grzusznej -badanie krwi na : tarczyce choroby przenoszone przez pasozyty gastroskopia zoladka Poszlam do weterynarza z problemen lapy ( utykanie ) ....a odkrylismy powod czestego dlugo letniego wymiotowania mojego kota . Badania wykazaly , ze w zoladku kota znajduje sie ogromna ilosc zgromadzonej przez lata siersci kota a takze moich i corki wlosow .Badanie krwi nie wykazaly zadnych problemow. Dla mnie jest to wszystko niewiarygodne i wstydliwe - jakim powodem kot nie wydala calej zawartosci zoladka? Dopowiem ze ja i corka od wielu lat tracimy niewiarygodnie ogromna ilosc wlosow ( nasze wlosy sa wszedzie )i nie jestesmy w stanie kazdy dzien odkuzac mieszkanie. Pan Doktor , zalecil podawanie kotu :tabletki na zapalenie zoladka , tabletki na rozpuszczenie wlosow i siersci krople Bach na uspokojenie kota i codzienna porcja drozdzy na wzmocnieni siersci MOJE PYTANIA DOTYCZA : - Wlosy i siersc skladaja sie z kreatyny - jest mozliwe ze moga sie rozpuscic w zoladku ? - Czy jest moze inna opcja wyeliminowania problemu ? -Kwestia drozdzy tez mnie niepokoi , poniewaz Doktor nie kazal zabijac drozdzy .Z tego co wiem swieze drozdze sie zabija przed spozyciem ! Dziekuje bardzo za poswiecenie Panskiego czasu.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2014-10-03
Witam, kreatyna znajduje się w mięśniach natomiast włosy składają się z keratyny - ta rozkładana jest przez keratynazy (http://pl.wikipedia.org/wiki/Keratynazy), enzymy te nie są wytwarzane w żołądku i włosy nie mogą być tam w pełni trawione - enzym ten wytwarzają m. in. drożdże (żywe) - dlatego nie należy ich zabijać. Skuteczność drożdży mimo to jest bardzo mała (same drożdże są trawione w żołądku), dlatego nie spodziewałbym się za wiele, jednak nie mam z tą metoda żadnego doświadczenia i jeśli praktyka pokazuje co innego to warto spróbować. Ponadto zalecam częstsze wyczesywanie kota.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii