Forum
shih-tzu
Witam
Mój pies rasy shih-tzu mdlał jak szczeniakiem . Po licznych badaniach ( EKG, laryngoskopii, rtg klatki piersiowej ) wykluczono wadę serca . Stwierdzono że powodem są zbyt miękkie chrząstki krtaniowe które się zapadają ( wówczas mdlał najczesciej podczas radości ) i że pies z tego " wyrośnie " Faktycznie, przez 9 lat omdlenia sie nie zdarzały. Teraz pies ma lat 10 i omdlenia wróciły, kilkakrotnie zdarzyły sie podczas wchodzenia po schodach. Omdlenia poprzedza " charczenia " - jakby cos utkwiło mu w gardle. Mam wrażenie że trwaja one coraz dłużej... oprócz tego nic psu nie dolega poza tym że jest " leniwy " Problemem jest duza paradontoza choć nie wiem czy ma to jakis zwiazek... Bardzo proszę o ukierunkowanie , podpowiedz, bo nawet nie wiem od czego zacząć leczenie psa. Z góry dziekuję
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2015-03-15
Dzień dobry. W ciągu 10 lat życia psa mogły rozwinąć się u niego różne choroby. Takie objawy w pierwszej kolejności wiążemy właśnie z układami krążenia i oddechowym. Należałoby więc wykonać/powtórzyć badania wspomniane powyżej (RTG klatki piersiowej, echo (USG) i EKG serca, ewentualnie tracheo/laryngoskopię). Taki zestaw danych powinien pozwolić na postawienie rozpoznania. U psa w wieku 10 lat warto też uzupełnić diagnostykę o badanie krwi w celu ogólnej oceny organizmu.
|