Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Seterka z cukrzycą.

Forum

Seterka z cukrzycą.

Witam. Moja 9-letnia seterka irlandzka od pół roku zmaga się z cukrzycą. Otrzymuje caninsulin 36j raz dziennie o 8 rano (wazy teraz 28,5 kg waga wyjściowa 32.5). Niestety zawsze rano ma cukier w moczu na +++ lub ++++ mierzone paskami keto-diastik. Koło 14 i wieczorem koło 20 najczęściej ma - lub +/-. choć czasami zdarzają się też wyższe pomiary. Nasz weterynarz mówi, że to ok, ale chyba do końca nie jest dobrze, bo sunia od tygodnia traci wzrok i to pewnie kwestia kilku dni, kiedy dotknie ją całkowita zaćma. Niestety to nie wszystkie problemy zdrowotne: sunia ma kłopoty z wątrobą ale najbardziej uciążliwe jest to,że nie trzyma moczu tj. po sikaniu na spacerze kapie z niej jeszcze dłuższą chwilę, raz więcej raz mniej i do domu wraca cała mokra.USG pęcherza ok, mocznik norma, kreatynina poniżej. W badaniu moczu leukocyty i liczne erytrocyty. Po antybiotykach wyniki moczu w normie, ale 4-5 dni po kuracji wszystko powraca i to ciągnie się od grudnia. Proszę o poradę , co można jeszcze zrobić, jakie badania bo myślę że faszerowanie antybiotykami nie wpływa dobrze na psinkę. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2014-04-07
Ocena poziomu glukozy w oparciu o jej zawartość w moczu jest bardzo nieprecyzyjna i nie pozwala w zadowalający sposób kontrolować poziom cukrów we krwi. Właściwym byłoby wykonanie krzywej cukrowej czyli kilku oznaczeń poziomu glukozy, w odstępach dwugodzinnych, najlepiej przez 12 godzin. Wykonanie krzywej może odbyć się w domu, wystarczy odbyć przeszkolenie u swojego lekarza i zakupić glukometr. Znalezienie właściwej dawki insuliny jest tylko kwestią czasu i sumienności w wykonaniu oznaczeń.
fiona
Data dodania: 2014-04-13
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Glukometr zakupiłam na samym początku choroby suczki i od czasu do czasu robimy jej pomiary, tylko tak trudno kuć te piękne zwisające uszka... Panie doktorze mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy lekarz weterynarii nie może wystawić nam recepty na insulinę z apteki np. insulinę lente WO-S, która skład ma taki sam jak caninsulin, ale nie oszukujmy się kosztyje dużo, dużo mniej? Nasza miesięczna kuracja caninsulin kosztuje nas 290 zł, a insulina lente to koszt około 60-70 zł na miesiąc. Przy reszcie leków które bierze sunia i specjalistycznej karmie koszty po prostu nas przerastają. Nasz lekarz powiedział, że sunia owszem może brać insulinę lente, ale recepty to On nie może wystawić bo zabrania mu tego jakiś nadzór . Skoro ma lek zwierzęcy to nie może wypisać ludzkiego. Oczywiście chciałam go kupić na 100% i w aptece nie ma problemu, ale muszę mieć receptę. Proszę o odpowiedz, czy naprawdę są takie przepisy? Z góry dziekuję i pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii