Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2012-10-18
Dzień dobry. Czy zostały wykonane jakiekolwiek badania dodatkowe - wymaz z nosa, RTG głowy, ogólne badanie krwi, rhinoskopia, biopsja powiększonych węzłów chłonnych lub innych tworów/zmian określonych jako "gule w gardle"?
|
ATT |
Data dodania: 2012-10-18
Żadne z w/w przez Pana badań nie zostało wykonane ani przez mojego miejscowego lekarza ani przez panie w lecznicy oddalonej o 30km od mojego miejsca zamieszkania.Płaciłem tylko nie małe pieniądze za zatrzyki i tabletki (antybiotyki do domu) po których pies nie za dobrze się czuł a wycieki z nosa nie przechodzą.Mój ukochany piesek bardzo źle znosi podróż samochodem ( wymiotuje nonstop).A w lecznicy (Szczecinek) kazali mi przyjeżdzać co trzeci dzień na kontrolę (mimo iż mówiłem,ze pies po podróży ledwo żyje).Do miejscowego lekarza nie chcę już isć (po jego słowach,ze nic mojemu pupilkowi już nie pomoże) chociaż pies oprócz tych problemów z wydzieliną oraz związanym z tym problemami z oddychaniem jak na swój wiek nie jest jakoś (na moje oko) umierający.Coraz bardziej jestem zdania,ze do tej pory próbowałem leczyć mojego pieska u tzw.naciągaczy.Czy najlepszym wyjściem będzie odwiedzenie innej kliniki? Do kolejnego miasta (Koszalin) mam 40km i nie mam pomysłu jak przewieźć psa aby jak najmniej się męczył podczas podróży.
|
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2012-10-19
Sugerowłabym uzupełnić diagnostykę. Przede wszystkim należałoby wykonać wymaz z nosa do badania bakterologicznego i w kierunku grzybów. Wyniki pozwolą na dobranie leczenia celowanego w stosunku do danego drobnoustroju. Należy pamiętać, że w takich przypadkach leczenie (antybiotykoterapia/leczenie przeciwgrzybicze) musi być długie, minimum 6 tygodni.
U starszego psa warto też wykonać badanie krwi w celu ogólnej oceny stanu zdrowia (morfologia i biochemia). Można zaczekać na wyniki badań, reakcję na dobrane leczenie na ich podstawie lub jednoczęśnie przeprowadzić badania za zakresu diagnistyki obrazowej. RTG głowy pozwala ocenić zatki przynosowe, wykluczyć/potwierdzić obecność zmian nowotworowych naciekających struktury kostne. Bywa, że badaniem rozstrzygającym w przypadku wypływu z nosa jest dopiero rhinoskopia. Zabieg wymaga pełnego znieczulenia, odpowiedniego sprzętu i umiejętności. Jeśli decydowałby się Pan na zmianę kliniki, warto przedtem skonktakować się z wybraną placówką, aby przynajmniej wstępnie omówić plan działania. Cenną informacją jest też wypis z dotychczasowego leczenia (każdy lekarz ma obowiązek wydać taką dokumentację na prośbę właściciela). Odnośnie podróży warto rozważyć podaniu psu łagodnych środków uspokajających. Odpowiednie środki można zakupić w gabinecie weterynaryjnym. Część lekarzy stosuje też z powodzeniem niektóre preparaty używane u ludzi (w takim wypadku potrzebna jest recepta). |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |