Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Reakcja kota po antybiotyku

Forum

Reakcja kota po antybiotyku

Dzień dobry, Mój 8-miesięczny (niekastrowany) kocurek przeziębił się. Na pierwszej i drugiej wizycie u weterynarza otrzymał zastrzyk przeciwzapalny oraz przeciwbólowy. Jednak po dwóch dniach od drugiego zastrzyku prychanie i psikanie nie ustąpiło. Udałam się do weterynarza, który stwierdził, że katar nadal występuje i podał antybiotyk (niestety nie mogę rozczytać w książeczce, ale wydaje mi się, że jest napisane Duoxisin F...). Od powrotu do domu kociak wylizuje sierść, dość nerowow - szczególnie próbuje dosięgnąć miejsca szczepienia, jest niespokojny, a jednocześnie ospały. Nie pozwala się dotknąć tylko od razu ucieka Czy może to być efekt podanego antybiotyku, alergia, coś neurologicznego? Dziękuję za odpowiedź

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-09-06
Dzień dobry. 2 dni to zwykle zbyt krótko, aby doszło do ustąpienia objawów. Antybiotykoterapia w przypadku zapalenia górnych dróg oddechowych często musi trwać 10-14 dni lub dłużej jeśli proces obejmuje także dolne drogi oddechowe. Po iniekcji z antybiotyku może występować tkliwość w miejscu wykonania zastrzyku - nie jest to szczepienie. Natomiast informacja o szczepieniach w takich wypadkach jest bardzo istotna. Jeśli kot wcześniej nie był szczepiony możemy mieć do czynienia z katarem kocim, wirusową chorobą zakaźną, z którą walka bywa trudniejsza.
Tu więcej na temat szczepień u kotów:
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/profilaktyka/szczepienia-u-kotow-20.html

Powrót do tematów | Powrót do kategorii