Forum
Rak dziąsła
Witam, mam 15-letniego psa, u którego wykryto złośliwego raka dziąsła, rak ten urósł mu w okolicach przełyku i weterynarz wycinał go. Jest teraz ponad miesiąc po tym zabiegu i znów mu urosła gula na taka wielkość że już pies nie zamyka do końca buzi (wygląda to paskudnie) - ropa z tego cieknie, tyle tylko że teraz urósł w innym miejscu niż poprzednio. Psu ten guz nie przeszkadza ani w jedzeniu ani piciu ani w innym funkcjonowaniu. Jest radosny, ma spory apetyt, nie chudnie, skacze, biega, szczeka, ciągnie na smyczy, ciągle chce wychodzić na spacery i w związku z tym mam pytanie czy iść z nim to wycinać czy zostawić to w spokoju skoro ewidentnie nic go nie boli, bo słyszałam opinie ze jak wytniemy to własnie możemy ruszyć tzw. ,,puszkę pandory" i pies zacznie cierpieć i przyspieszy to decyzyję o uspaniu :( bo nie chcemy zeby piesek cierpiał
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
|
Data dodania: 2016-07-04
Witam.
Postępowanie zależy od rodzaju nowotworu, który jest określany w badaniu histopatologicznym z wyciętego guza. Od tego zależy rokowanie oraz postępowanie. Proszę podać dokładny wynik tego badania.
|