Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Prostata u psa

Forum

Prostata u psa

Witam, w ubiegłym roku dowiedziałam się, iż mój pies ma liczne torbiele na prostacie, po parokrotnej konsultacji z weterynarzami powiedziano mi, że po kastracji mojego pupila torbiele jak i prostata powinna zaniknąć. W sierpniu tego roku wykastrowałam mojego psa. Kastracja przebiegła pomyślnie bez komplikacji. Od wtorku (04.11.14r) mój pies ma bardzo wysoką gorączkę miał robione różne badania, aby wykluczyć kleszczówkę itp. Dziś mieliśmy z nim USG, okazało się, iż ma "gruczoł krokowy 45x38mm niejednorodnie hipoechogeniczny z obecnością bardzo licznych ognisk mineralizacji 6mm. Odczyn zapalny w okolicy gruczołu krokowego". Co to znaczy? Czy mój pies ma raka złośliwego i może zdechnąć? Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem już co mam myśleć, natomiast weterynarz nie chciał mi za dużo powiedzieć. Czy zapalenie gruczołu krokowego mogła spowodować kastracja? Czy jak bym nie wykastrowała go to czy te torbiele nie były by niebezpieczne? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam, Aneta

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2014-11-07
Przy łagodnym przeroście prostaty kastracja jest postępowaniem z wyboru. Po 6 - 8 tygodniach od kastracji obserwujemy znaczne zmniejszenie się gruczołu. Inaczej sprawa wygląda gdy mamy do czynienia z nowotworem lub rozległym zapaleniem gruczołu krokowego, wtedy kastracja nie jest skuteczna. Można podjąć próbę leczenia operacyjnego przy zapaleniu, jednak ryzyko powikłań jest duże. Nowotworów prostaty u psów raczej nie operuje się.

Kastracja nie mogła wywołać zapalenia gruczołu krokowego. W tym przypadku była wykonana za późno, gdy proces chorobowy w prostacie był bardzo zaawansowany. Jakie było uzasadnienie tak dużej zwłoki w postępowaniu po prawidłowo postawionej diagnozie?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii