Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii problemy z tylnymi nogami u starszego goldena

Forum

problemy z tylnymi nogami u starszego goldena

Witam, Mój golden retriever ma 16 lat , już od kilku lat podaję mu Glukozaminę z witaminami kupowaną w gabinetach weterynaryjnych , ostatnio zwiększyłam do 2 pastylek dziennie.W tym roku zaobserwowałam sporadyczne kłopoty z tylnymi nogami , ciężko mu się podnieść ,dźwiga ciało przednimi nogami ale czasem nie daje rady .Ponieważ miałam w domu tabletki Cimalgex , które pies otrzymał 2 razy gdy utykał na przednia nogę podałam mu i po niespełna 1/2 godziny pies wstał i problem zniknął na długo.Pies żyje obecnie na wsi w domu z ogrodem gdzie chodzi tyle ile chce i gdzie chce ,sporadycznie na dalszy spacer ale zawsze wedle jego życzeń.Ma chęć do jedzenia ale się nie przejada. Ponieważ w ostatnim miesiącu te problemy ze wstawaniem są częstsze nawet raz na tydzień mam pytania: 1/ czy zmienić lek , który ma mu pomóc na te problemy , czy wogóle jest coś innego , czytałam o homeopatycznym leku Traumeel 2/ jak często można mu podawać pastylkę ( pies w swoim życiu nigdy nie był faszerowany lekami , miał robione badanie wątroby przed zabiegiem ucha dwa lata temu i wyszły świetnie ) 3/ Czy jest sens wykonywać dodatkowe badania , nie chce go męczyć wożeniem do gabinetu, mieszkam na wsi . 4/ pies bardzo chętnie poddaje się masażom nóg , nie piszczy nie zaobserwowałam żeby go to bolało Będę wdzięczna za pomoc i podpowiedź jak staruszkowi pomóc . Beata Ziemla

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-09-06
Dzień dobry. 16 lat u tej rasy to bardzo zaawansowany wiek i najprawdopodobniej doszło do zmian zwyrodnieniowych w stawach. Nie można też wykluczyć innych chorób mogących powodować ogólne osłabienie organizmu. Optymalnie należałoby wykonać badanie kliniczne z oceną ortopedyczną, RTG oraz badanie krwi i na podstawie wyników wdrożyć odpowiednie postępowanie. Alternatywnie, można wspólnie z lekarzem spróbować dobrać terapię przeciwzapalną, przeciwbólową i obserwować reakcję na leczenie. Druga druga jest oczywiście mniej pewna.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii