Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Problemy z poruszaniem się u kota

Forum

Problemy z poruszaniem się u kota

Witam, mam problem z 3-letnią kotką. Kotka jest dzika zaczęłam ją dokarmiać 2,5 roku temu, przychodzi regularnie na jedzenie ale nie dała się oswoić więc nie jestem w stanie jej dotknąć czy złapać i zabrać do weterynarza. Od pewnego czasu ma problemy z chodzeniem. Kuleje jakby na przednią łapkę, i mam wrażenie że nie ma pełni ruchów w karku. Często kładzie się podkulając przednie łapki a główkę układa na boczku. Nie wiem czy to może być jakaś choroba czy jest to wynik jakiegoś urazu? Wcześniej nigdy nie zdradzała żadnych objawów choroby. Pewnego dnia przyszła na jedzenie właśnie jakas taka obolała i niechętnie podnosiła główkę, po paru dniach to minęło i było ok. A teraz od pewnego czasu wlasnie kuleje na łapkę, i często tak leży, ale ma apetyt i chętnie je. Widzę, że ją boli i nie wiem co mogę zrobić żeby jej jakoś ulżyć. Niestety jak tylko wyciągam w jej kierunku rękę, odsuwa się i utrzymuje dystans, boje się próbować łapać ją na silę, żeby nie zrobić jej większej krzywdy. Czy mogę podać jej z jedzeniem coś co złagodziłoby ból?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2015-05-04
Teoretycznie leki przeciwbólowe można podawać z karmą, ale ze względu na ich wyczuwalny smak rzadko to się udaje. Właściwym wydaje się odłowienie kotki do klatki żywo łownej i wykonanie badania klinicznego w sedacji. Proszę zgłosić się o pomoc do gabinetu weterynaryjnego mającego doświadczenie w obsłudze zdziczałych kotów.
Gosia_89
Data dodania: 2015-05-04
A jaki lek przeciwbólowy mogłabym spróbować podać?. Z odłowieniem na klatkę łapkę też może być problem bo złapałam ją tak już raz przed sterylizacją, powrót zaufania zajął nam prawie 3 miesiące, a jak widziała klatkę to nawet nie wchodziła za bramkę pod dom:(
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2015-05-07
Ludzkie leki przeciwbólowe nie są bezpieczne dla psów i kotów. Po opisaniu sytuacji lekarzowi weterynarii nie powinno być problemu zakupem odpowiedniego środka dla kotki.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii