Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Problemy z pęcherzem u kocurka.

Forum

Problemy z pęcherzem u kocurka.

Mam problem. Mój kocurek ma 1,5 roku, jest wykastrowany, jest to Pers. Mam podejrzenie, że posiada on kryształki w pęcherzu, aczkolwiek nie jestem do tego przekonana, dlatego piszę na forum licząc na odpowiedź od profesjonalisty. Otóż tak: od zawsze mój kocurek miał nieco inne zdanie na temat korzystania z kuwety, bardzo często posikiwał nam na obuwie, na dywan, czy nawet na kafelki, rzadko do kuwety. Niestety od jakiś 3 tygodni nie tylko posikuje wszędzie tam gdzie nie powinien, to w dodatku nie wygląda to jak zwykła posikiwanie. Kocurek ustawia się w pozycji do siusiania, choć nie zawsze udaje mu się, często zamiast sporej plamy siusiów tylko kropelkuje. Nie zauważyłam by on pomiaukiwał z bólu przy sikaniu, ani jego mocz nie zawiera domieszek krwi. Kot od zawsze miauczał gdy ktoś brał go na ręce łapiąc za brzuch czy dotykając bioder lub ogona, zawsze myślałam że to po prostu dlatego że go one bolał, bo raczej nie jest możliwe by kocurek mający 4 miesiące cierpiał na kryształki w układzie moczowym, aż do teraz gdy ma 1,5 roku. No więc po 7 dniach od zauważonych objawów udałam się do Weta i dał mi on antybiotyk i lek przeciwbólowy na dwa dni, podawałam je kotu, po 2 dniach od podania kot zaczął normalnie siusiać bez kropelkowania, choć nadal nie do kuwety, lecz na następny dzień kot został wypuszczony na dwór i problem powrócił niczym bumerang. No więc idąc za radą pewnej Pani Wet zaczęłam podawać kotu Furagin i tak jakby pomaga, kot siusia co prawda po kątach ale nie kropelkuje. Piszę gdyż nie wiem co zrobić, a nie chcę stracić mojego maleństwa przez głupotę. Potrzebuje rady co zrobić. Proszę o szybką odpowiedź.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-12-30
Dzień dobry. Czy zostało wykonane badanie moczu?
Mia181
Data dodania: 2014-01-01
Niestety nie. Mieszkam daleko od lecznicy, a z tego co się dowiedziałam pobrany mocz musi być szybko oddany do badania, gdyż szybko wytrącają się w nim struwity i zakłóca to wynik badania. Więc nie, nie robiłam badania moczu kocurkowi.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2014-01-02

Problemy z oddawaniem moczu przez kota mogą być związane z co najmniej kilkoma jednostkami chorobowymi. Przy tego typu epizodach kluczowy jest dokładny wywiad, wynik badania klinicznego oraz wynik badania moczu i często bardzo pomocna diagnostyka obrazowa, zwykle USG dróg moczowych. Badanie moczu faktycznie należy wykonać szybko, tzn. do 4-6h od pobrania/złapania. Mocz od kota można spróbować również pobrać w gabinecie przez wyciśnięcie z pęcherza lub przez jego nakłucie. Po wykluczeniu takich przyczyn jak błędy żywieniowe, często prowadzące do powstawania kryształów w moczu, kamicy dróg moczowych, zakażenia bakteryjnego można podejrzewać tzw. idiopatyczne zapalenie pęcherza moczowego. W tej sytuacji na pewno należy wziąć je pod uwagę. Choroba najczęściej dotyczy wykastrowanych, niewychodzących kocurów, narażonych na stres, może jednak wystąpić u każdego kota. Leczenie polega głównie na zastosowaniu specjalistycznej diety, stosowaniu leków przeciwbólowych/przeciwzapalnych przy zaostrzeniu objawów, środków wpływających korzystnie na śluzówkę pęcherz moczowego i skład moczu oraz w miarę możliwości wyeliminowaniu stresujących bodźców ze środowiska, w którym żyje kot. Dodatkowo można w tym celu zastosować środki oparte na kocich feromonach, a w uzasadnionych, koniecznych przypadkach leki uspokajające. Postępowanie wymaga szczegółowego omówienia szeregu aspektów, co przekracza możliwości porady on-line. O dokładnym schemacie leczenia decyduje zawsze prowadzący lekarz weterynarii. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii