Forum
problem z sikaniem
Witam. Mam problem z moją 13 miesieczną sunią shih tzu. W listopadzie przeszła sterylizację i zaczęły się problemy. Sunia zaczęła mi sikać w mieszkaniu. Jeszcze w tamtym roku miałam taką sytuację że zsikała mi się w łóżku po kąpieli, myślałam , że to będzie jej jednorazowy wybryk. Kilka tygodzni temu znowu się to powtórzyło znowu w łóżko w czasie zabawy w moją drugą sunią, To nie jest popuszczanie moczu sunia wypuszcza cały pęcherz :(. Wczoraj sytuacja się powtorzyła. Dzisiaj było to samo w kojcu stala z zabawką tą samą zabawkę chciała druga sunia. Młodsza warknęła, mąż na nią krzyknął a ona zrobiła siku w kojec. Prosze o jakąś podpowiedż czy to problemy związane ze sterylizacją, czy pod kątem behawiorystycznym, że chce zdominować tą drugą sunię :(
z góry dziękuję
pozdrawiam
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
|
Data dodania: 2014-01-17
Dzień dobry. Opis sytuacji raczej wskazuje na problem behawioralny. Na wszelki wypadek powinno się (zawsze w takich sytuacjach) wykonać badanie moczu. Po wykluczeniu przyczyn fizykalnych zaburzeń oddawania moczu, należałoby rozważyć konsultację u zoopsychologa/behawiorysty.
|