Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii problem z chodzeniem

Forum

problem z chodzeniem

Witam! Bardzo chciałabym prosić o pomoc.Wczoraj byłam z moim psiakiem( labrador 6 lat 9 miesięcy) na spacerze w lesie. Pies po wyjściu z samochodu pobiegł się wysikac i na moment straciłam go z oczu. Kiedy go zawołałam przebiegł ale zauważyłam że zaczął lekko kuleć na tylną prawą łapę. Po powrocie do domu ma problem żeby się szybko podnieść i dalej kuleje ale nie non stop. Przy tym nie ma żadnej opuchlizny i spokojnie daje mi masować łapkę. Ponieważ jest atopikiem( okresowe zmiany na palcach łapek) i to jedyny moment kiedy nie musi nic brać chodzi mi o leki oczywiście , wstrzymuje się z pójściem do weterynarza bo mój Pan doktor szybko podaje leki. Oczywiście nie mówię że to źle ale czy mogę sama mu podać coś typu traumeel s o którym piszą internauci lub posmarować łapkę? A jeżeli tak to czym? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Beata Stępniewska

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2016-03-01
Witam.
Po aktywności u tego typu psów może dojść do nadwyrężenia lub nawet zerwania więzadła. Nadwyrężenie powinno ustąpić po kilku dniach, proszę oszczędzać psa, zabierać go na krótkie spacery. Jeśli problem nie ustąpi wskazane jest podanie przez 2-3 dni leków p/zapalnych niesteroidowych lub sprawdzenie i wykluczenie problemu z więzadłem. Maści p/bólowe na skórę o takiej sierści nie będą właściciwie penetrować do miejsca ewentualenie zmienionego.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii