Forum
POMOCY moj pies umiera!!!!!!!
Mam 10miesiecznego buldoga francuskiego, suczka. Pies ma bardzo zaawansowana anemie (ok26mg) Na poczatku bylo podejrzenie kaszlu kenelowego. Potem w Danii (tam mieszkamy) podejrzenie nicienia umieszczonego w sercu (ze wzgledu na ubytek krwi)na co dostala leki do wkropienia na kark po ktorych powinna byc znaczna poprawa i sterydy dla poprawienia stanu zdrowia. Dwudniowa poprawa, teraz znow zle wyniki krwi, pies sie dusi nie ma czym oddychac, jest slaby ginie w oczach. Lekarze nie wiedza co jej jest. USG prawidlowe, przeswietlenie pluc i serca tez prawidlowe, mocz tez. Teraz jest podlaczona pod kroplowka i czekamy na wyniki krwi na bolerioze. Jesli to nie jest to, to lekarze beda zmuszeni ja uspic, bo pies sie meczy. Sterydy nie stawiaja jej na nogi. Jej stan zdrowia ulegl znacznemu pogorszeniu od ok.3tyg. Teraz jest stan krytyczny. Prosze o pomoc mojej suni, ona umiera na naszych oczac. Dodam ze po sterydach pije. Apetyt ma umiarkowany.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2016-03-11
Witam.
Bez postawionej diagnozy ciężko jest pomóc. Proszę wykonać badanie krwi- szeroki profil biochemii i morfologię, rozmaz, w którym laboranci powinni poszukać pasożytów we krwi i sprawdzić czy anemia jest regeneratywna- czyli czy ma miejsce odnowa krwinek czerwonych. W Polsce mamy często problem z chorobą odkleszczową Babesia canis, w Danii lekarze powinni wiedzieć na co zwrócić uwagę jeśli chodzi o pasożyty czy pierwotniaki krwi.
|