Forum
Pies z kamicą moczową pęcherza
mam do Was trochę pytań. Lisek (mój psiak, ma 2.5 roku, waży 5kg) zaczął siusiać krwią. Na szybko usg, rtg i badanie moczu. Wyszły kamienie w pęcherzu, były dość małe więc postanowiliśmy z weterynarzem je usunąć farmakologicznie. Lisek dostał leki, karmę, pastę zakwaszającą mocz. Był on zasadowy. Niestety zaczął się czopować kamieniami, chyba ze 3 razy i było coraz gorzej. W piątek postanowiliśmy zrobić mu operację. Przeszedł ją dość pomyślnie, zostało usuniętych koło 5 większych kamieni i ponad 10 malutkich.
Badania kamieni wykazały, że większa część to fosforan ale też jest trochę wapnia. Nie chciałabym żeby sytuacja się pojawiła znowu, przeczytałam mnóstwo stron w internecie o diecie psa ale sama już nie wiem jaka jest najlepsza. Nigdzie nie ma napisane o kamieniach z wapniem.
Aktualnie ma antybiotyk, trochę mu rana dziś podciekła ropą (sama byłam teraz w szpitalu i rodzice zdjęli mu kołnierz na cały dzień). Więc sobie wylizał :(
Teraz mam pytania co do dalszego postępowania z Lisiem. Lekarz upiera się tylko na karmie suchej, ale nie jestem zwolennikiem takiej karmy cały czas. Jaka dieta ? co może jeść ? Chciałam żeby dostawał 1/2 dawkę karmy suchej i jeden posiłek gotowany dziennie. Ale nie wiem co może, a co nie... Nie chce mu zaszkodzić.
Ma teraz Hill'sa Urinary Care c/d http://sklep.mvet.pl/Drogi-moczowe/Choroby-pecherza-moczowego/produkt.2493/
oraz pastę zakwaszająca Uro-Pet (podaję mu raz dziennie). Na opakowaniu karmy jest napisane, żeby nie podawać środków zakwaszających mocz dodatkowo. A weterynarz upiera się żeby teraz podawać. Już sama nie wiem jak go żywić....
No i jak z wodą ? jaka najlepsza?
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2016-04-07
Dzień dobry. Jeśli w takiej sytuacji pojawia się szereg wątpliwości, przypadek może wymagać konsultacji. Nie sposób rozstrzygnąć wszystkich wspomnianych zagadnień on-line. Ogólnie można powiedzieć, że nie ma karmy, która rozpuści kamienie składające się ze szczawianów wapnia. Można jedynie stabilizować pH moczu i interweniować zależnie od potrzeb (płukanie pęcherza, zabieg operacyjny). Nie ma przeciwwskazań, żeby pies jadł jedynie suchą karmę. Można natomiast poruszać się w obrębie jednej diety (1 producenta) stosując mokrą i suchą postać. Nie dołączamy do diety leczniczej jedzenia przygotowywanego w domu. Jest to błąd dietetyczny, który zmniejsza skuteczność takiej karmy. Znaczenie jakości wody jest przeceniane, musi być ona jedynie świeża. O potrzebie jednoczesnego zastosowania diety i pasty decyduje zawsze lekarz prowadzący.
|