Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Pies nieustannie drapie się po brzuchu

Forum

Pies nieustannie drapie się po brzuchu

Mam około 5 letniego pieska rasy beagle. Od ponad miesiąca nieustannie drapie się po brzuchu i wewnętrznych częściach tylnych łap. Piesek był u weterynarza, który to stwierdził, że ma jakieś pasożyty na brzuszku (kleszczaki? pajęczaki? nie jestem w stanie określić, gdyż inna osoba była z nim u weterynarza, który to powiedział że widać pasożyty pod lupą i się 'ruszają'). Dostał po 2 zastrzyki w dwóch seriach. Został porządnie wykąpany i dostał anty kleszczowe kropelki na kark. Przez około 1,5 tygodnia był spokój, ale znowu się drapie. Jego brzuszek i łapki są całe zaczerwienione, pojawiają się strupki od drapania, na dworze pociera brzuchem po ziemi. Zauważyłam też, że na jądrach ma bardzo szorstką skórę, jakby schodził mu naskórek, a też na dworze pojawiają mu się jakieś grudki na jądrach, które zaraz po powrocie do domu znikają. Dodam, że pies jest szczepiony co roku, ma lekką nadwagę, jest niewysterylizowany. Proszę o pomoc, bardzo się o niego martwię.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2014-06-24
Witam.
W przypadku zmian skórnych należy przeprowadzić odpowiednią diagnostykę. Poza oględzinami ogólnymi zwierzęcia, wskazane jest wykonanie zeskrobiny w celu potwierdzenia obecności pasożytów. W zależności od rodzaju pasożyta wdraża się terapię, przy której zawsze wskazane jest wykonanie kontrolnej zeskrobiny. Trudno mi jest pisać na temat leczenia nie mając dokładnej wiedzy na temat postawionej diagnozy.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii