Forum
Pies nieustannie drapie się po brzuchu
Mam około 5 letniego pieska rasy beagle. Od ponad miesiąca nieustannie drapie się po brzuchu i wewnętrznych częściach tylnych łap. Piesek był u weterynarza, który to stwierdził, że ma jakieś pasożyty na brzuszku (kleszczaki? pajęczaki? nie jestem w stanie określić, gdyż inna osoba była z nim u weterynarza, który to powiedział że widać pasożyty pod lupą i się 'ruszają'). Dostał po 2 zastrzyki w dwóch seriach. Został porządnie wykąpany i dostał anty kleszczowe kropelki na kark. Przez około 1,5 tygodnia był spokój, ale znowu się drapie.
Jego brzuszek i łapki są całe zaczerwienione, pojawiają się strupki od drapania, na dworze pociera brzuchem po ziemi. Zauważyłam też, że na jądrach ma bardzo szorstką skórę, jakby schodził mu naskórek, a też na dworze pojawiają mu się jakieś grudki na jądrach, które zaraz po powrocie do domu znikają.
Dodam, że pies jest szczepiony co roku, ma lekką nadwagę, jest niewysterylizowany.
Proszę o pomoc, bardzo się o niego martwię.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
|
Data dodania: 2014-06-24
Witam.
W przypadku zmian skórnych należy przeprowadzić odpowiednią diagnostykę. Poza oględzinami ogólnymi zwierzęcia, wskazane jest wykonanie zeskrobiny w celu potwierdzenia obecności pasożytów. W zależności od rodzaju pasożyta wdraża się terapię, przy której zawsze wskazane jest wykonanie kontrolnej zeskrobiny. Trudno mi jest pisać na temat leczenia nie mając dokładnej wiedzy na temat postawionej diagnozy.
|