Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii pies chora wątroba

Forum

pies chora wątroba

Witam Jestem właścicielką 11 letniej suczki Labladora. W wieku 5 lat została wysterylizowana. Od jakiegoś czasu zaobserwowałam u niej mętnienie oczu, ale nie na wierzchu tylko w głębi. W sierpniu udałam się z nią do Weterynarza. Przeprowadziliśmy szczegółowe badanie krwi, łącznie z tarczycą. Wyniki wyszły ok oprócz alatu i aspatu. Szczególnie aspat był wysoki ponad 200 przy normie poniżej 70. Diuna dostała zastrzyk na pobudzenie działania komórek wątrobowych i przeszliśmy na karmę Trovet hepatic. Od tego czasu byłam z nią jeszcze kilka razy na badaniach i za każdym razem wyniki są coraz wyższe. Za każdym razem dostawała też zastrzyk. Lekarz zalecił tez podawanie rano do karmy 1 tabl. Uroseptu i popołudniu 1 tabl. Sylimarolu. W ostatnią sobotę wynik aspatu wynosił ponad 400!!! Ogólnie pies czuje się (chyba) dobrze, nie jest już tak żywiołowa jak dawniej , ale to pewnie z racji wieku. Na spacery wychodzi chętnie, ale idzie wolno. Bardzo się martwię :(( Czy mogę zrobić coś więcej??? Może zmienić lekarza? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Beata

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-01-21
Dzień dobry. Pomocne może być badanie USG, natomiast w takich przypadkach rozstrzygające bywa dopiero badanie histopatologiczne wycinka wątroby lub przynajmniej biopsja narządu. Jeśli leczenie objawowe (hepatoprotetyki, dieta), które jest standardowym postępowaniem, nie przynosi rezultatu, warto rozważyć poszerzenie diagnostyki.
atka13
Data dodania: 2016-01-28
Witam.
Bardzo dziekuje za odpowiedź.
Przy najblizszej wizycie u Weternarza zapytam go o możliwość dlaszej diagnostyki.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii