Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Paradontoza u psa prosze o pomoc

Forum

Paradontoza u psa prosze o pomoc

Witam, mój pies ma około 5 lat, adoptowałam do ze schroniska gdy miał około roku, jest to mieszaniec terriera. Od roku czasu ma problemy z jamą ustną i zębami. Jedną z diagnoz lekarza weterynarii była paradontoza. Czy da się wyleczyć tą chorobę, czy są jakieś środki spowalniające tą chorobę? Jak żywić psa z tą chorobą? Proszę o udzielenie mi informacji na ten temat.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-11-19
Witam.
Przyczyną paradontozy jest brak higieny jamy ustnej. Polega to tak jak u nas, na myciu zębów specjalną pastą dla zwierząt, używaniu żelu na zęby zawierającego chlorheksydynę czy płynów, które dolewa się do wody. Jeśli trwa to od roku i pies jest dorosły, domyślam się, że obecny jest kamień nazębny. W takiej sytuacji należy wyknać sanację jamy ustnej ultradźwiękami oczywiście w znieczuleniu. Następnie należy utrzymać stan zębów bez płytki bakteryjnej, kamienia myjąc codziennie zęby lub stosując inne w.w. preparaty, które dobiera lekarz prowadzący. W przypadku, gdy stan jest zaawansowany, dziąsła są zaczerwienione, czyli jest silny stan zapalny konieczny jest antybiotyk i leki przeciwzapalne.
Żywienie nie ulega radykalnej zmianie, jednak lepsza jest sucha karma ze względu łatwiejsze oczyszczanie się zębów.
Pozdrawiam.
Esmii
Mój pies już miał czyszone zęby z kamienia, właśnie o to chodzi. Ogólnie co 2 tygonie w zasadzie ma wyrywany któryś z zębów bo infekcja tak postępuje.Jama ustna jest zaczerwieniona,  do tego ma osunięte dziąsła oraz chroniczne kichanie. Dostawał jakieś zastrzyki przeciwzapalne lecz to działa na krótką meta. Zmieniałam już wterynarzy i to samo, żaden w zasadzie nie potrafii mi pomóc ani doradzić. Nawet nam o tych żelach i płynach nikt nie wspominał, więc prosiłabym o podanie nazwy tych płynów i żelów oraz antybiotyków i leków przeciwzapalnych.
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Niestety na poratlu nie podajemy nazw i cen produktów. Preparaty zwykle zawierają chlorheksydynę. A antybiotyk powinien być działający także na bekterie beztlenowe. Kuracja powinna trwać min 10-14 dni bez przerwy. Niestety zęby, które mają odsłonięte korzenie i nie są już stabilne muszą być usunięte. Należy jedynie zdbać o zęby, które są jeszcze w dobrym stanie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii