Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka |
Data dodania: 2014-08-08
By mieć pełniejszy obraz funkcjonowania nerek należy wykonać badania dodatkowe: usg jamy brzusznej, morfologia moczu, jonogram. Należy także wykluczyć zespół Adisona, w rzadkich przypadkach może się pojawić po stosowaniu Vetorylu lub wystąpić samoistnie.
To normalne, że podczas leczenia udaje się dość łatwo obniżyć mocznik, a kreatynina pozostaje na nie zmienionym lub wyższym poziomie, wynika to z tego, że cząsteczka kreatyniny jest większa i trudniej ją wypłukać. Taki stan świadczy o znacznym uszkodzeniu miąższu nerek. Wymaga to zwykle zwiększenia ilości kroplówek, przy kontrolowaniu poziomu jonów, białka całkowitego i hematokrytu. Leczenie przewlekłej niewydolności nerek jest trudne, średni czas przeżycia od zdiagnozowania zawiera się pomiędzy 12 - 18 miesięcy. |
mmt |
Dzień dobry, bardzo dziękuję za odpowiedź. Te wszystkie badania, o
których Pan napisał zostały wykonane. Morfologia moczu została wykonana w tym samym dniu co pierwsze badanie krwi - to które dało wynik pozytywny co do nerek (czyli 18 lipca). Badanie wykazało zapalenie pęcherza (obecność białka 118mg/dl, dość obfitą florę bakteryjną i niską gęstość względną (1,009) i dlatego pies dostał Clavaseptin w tabletkach. Niestety od zdiagnozowania do dniaw którym przyjął pierwszą dawkę minęło 3 dni. Dodtakowo lek nie był podawany regularnie ponieważ pies dotał zatwardzenia - przyjmował też inne leki - i dlatego Clavaseptin został odstawiony. Lekarz wspomniał, że obecenie podczas leczenia nerek Kuba otrzymuje także lek który działa na pęcherz. Usg zostało wykonane na trzy dni przed zdiagnozowaniem choroby nerek. Nie wykazało nic co by zaniepokoiło lekarza. Wskazaniem było zatwardzenie i brak apetytu. Nie mam zesobą wyniku usg ale z tego co pamiętam nadnercze było na nim widoczne. Dodatkowo lekarz zwrócił uwagę na nerkę (jedną?) - widać był, że nie różni się zbytnio od otoczenia (pewnie użyła bardziej fachowego określenia) ale nie wiązała tego z poważnym problemem, raczej z wiekiem pieska. Jonogram - wydaje mi się że też był wykonywany 31 lipca (kiedy zdiagnozowano chorobę nerek), ponieważ piesek w pierwszym dniu kroplówki otrzmał potas (a niedobór musiał chybabyć zdiagnzowany na podstawie badania). Nie wiem czy jest to istotne ale w tym samym czasie kiedy zdiagnozowano zapalenie pęcherza u suni pojawił się na karku ropień. Weterynarz przekuła go i w odstępie kilku dni "spuszczała" ropę. Dodatkowo piesek otrzymał doustnie Metronidazol. Kuracja trwała równolegle z Clavaseptinem. Przerwano ją z tego samego co Clavaseptin. Jak diagnozuje się chorobę Adisona? |
mmt |
Jeszcze jedno. Dziś otrzymałam wyniki powtórnych badań kreatyniny i mocznika. Okazało się, że są inne niż wczorajsze, choć też nieciekawe. Kreatynina wynosi 4,5 nie 10, ale mocznik spadł do 190, co jest nadal znacznie powyżej normy.
|
Data dodania: 2014-08-11
Z takich wyrywkowych danych trudno zbudować obraz choroby. Bez skanów badań nie jestem w stanie pomóc. Proponuję powtórzyć usg u specjalisty z tej dziedziny.
Bierząca ocena postępów leczenia azotemii powinna obejmować morfologię krwi, mocznik, kreatyninę, białko całkowite. Można też oznaczyć jeszcze albuminy i jonogram. Mając te parametry z łatwością można ocenić stan odwodnienia i skuteczność oraz bezpieczeństwo płynoterapii. |
Data dodania: 2014-08-11
Zespół Adisona ocenia się na podstawie stosunku sodu do potasu, w przypadku podejrzenia rozstrzygający jest test stymulacji ACTH.
|
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |