Forum
osowiały,smutny, zmęczony szczeniak
Witam serdecznie. Jestem posiadaczką 6-miesięcznego maltańczyka o imieniu Nico. Od tygodnia mam z nim problem. Z dnia na dzień piesek zmieni swoje zachowanie. Przedtem był radosny, cały czas biegał, bawi się i gryzł wszystko co popadnie:) Jak nie zwracało się na niego uwagi to psocił albo podgryzał żeby tylko się z nim pobawić. Teraz jest jakiś smutny. Prawie cały czas leży i śpi. Wydaje się że cały czas jest zmęczony Nie chce się bawić, nawet jak sama próbuję go "zaczepiać". Niechętnie wychodzi na dwór a wcześniej to biegał po podwórku jak szalony. Najpierw myślałam że to jakieś zatrucie pokarmowe bo wymiotował i tak też stwierdził weterynarz. Podał 3 zastrzyki i kazał podawać pieskowi do jedzenia ryż z kurczakiem albo indykiem. Wymioty ustały, ale Nico dalej był taki smutny. Znów pojechłam z nim do weterynarza, dostał następne 2 zastrzyki ale dalej było tak samo. Weterynarz zrobił badanie krwi i wyszło że ma lekka anemię i wyniki wątrobowe lekko podwyższone.Nico dostał dwa zastrzyki by wątroba lepiej pracowała i lekarz powiedział żeby podawać do jedzenia wołowinę i buraczki. Osłuchał też serce, zmierzy temperaturę i wszystko ok. Potem sprawdził zęby( Nico zmienia zęby z mlecznych na stałe) i powiedział że jego zachowanie może wynikać ze zmiany uzębienia. Zęby mogą go boleć i przez to tak się zachowuje.Sama już nie wiem co robić, nie mogę patrzeć na te smutne oczy...chciałabym mu pomóc ale nie wiem jak:( Dodam jeszcze że apetytu nie stracił, wręcz przeciwnie sprawia wrażenie wiecznie godnego:) Wodę też pije. Jego waga to 3,3 kg. Nie wiem co jeszcze mogę dodać..Kupkę robi normalną, nic w niej nie zauważyłam. Jedynie jak jadł ten ryż z kurczakiem to miał zatwardzenie ale po powrocie do normalnej karmy było już wszystko dobrze.Ma komplet szczepień i był wielokrotnie odrobaczany.Kleszcza żadnego nie miał. Proszę o pomoc i szybką odpowiedź
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2015-12-08
Dzień dobry. Niespecyficzne objawy, jak gorsze samopoczucie, przy braku zmian w badaniu ogólnym i nieznacznych odchyleniach w badaniu krwi (przy jednoczesnym braku innych, niepokojących symptomów) jest trudne w interpretacji. Zwykle w takich sytuacjach mamy do dyspozycji 2 opcje: leczenie objawowe (np. leki przeciwbólowe/przeciwzapalne) i obserwacja i/lub poszerzenie diagnostyki (np. powtórne, szersze badanie krwi, czy badania z zakresu diagnostyki obrazowej np USG) w celu znalezienia przyczyny obecnego stanu psa. Nie zaszkodzi porozmawiać jeszcze raz z lekarzem i rozważyć wspomniane możliwości.
|