Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Osowiały pies, tylko spi, nie ma apetytu i nie pije wody

Forum

Osowiały pies, tylko spi, nie ma apetytu i nie pije wody

Moj pies mieszaniec amstaffa, od kilku dniu nie je, Zaczeło sie od tego ze w jego kale była żywego koloru krew.Pies nie wykazywal jakis objawow ze go cos boli etc zywy jak wczesniej, Pozniej zaczal bawic sie drewienkiem. W nocy wymiotowal kilka razy obficie, jakby śluza jasnego koloru. Na drugi dzien pojechałem z nim do weta, pies cały dzien nie chcial nawet patrzec na jedzenie a o wodzie nie wspomnę. Weterynarz nie postawil jednoznacznej diagnozy, dał antybio w zastrzyku i w tabletkach mi do domu zebym podawal z jedzeniem, Wczoraj a wiec dzien po wizycie u weta pies nabral apetytu i dwa razy w ciagu dnia zjadl mokry posilek wraz z antybio. Dzis caly dzien leży nie pije wody nie chce jesc i nei wyglada dobrze, Nie mam jak mu dac antybio bo nie chce jesc, Dziąsła ma ladnego koloru rózowego. W miedzyczasie wdalil z kałem cos jakby podobnego do nicieni. nie pije od 2 dni.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-11-25
Dzień dobry. Objawy takie jak brak apetytu, pragnienia, osowiałość są bardzo niespecyficzne, tzn. że mogą towarzyszyć większości jednostek chorobowych. Mamy tu bardzo wiele możliwości: od inwazji pasożytniczej przez ciało obce na chorobach ogólnych/układowych kończąc. Jeśli badanie kliniczne nie pozwala na postawienie rozpoznania, należy wykonać badania dodatkowe: badanie kału, krwi (morfologia i biochemia), RTG i/lub USG jamy brzusznej. Zebranie tych informacji powinno ułatwić znalezienie przyczyny niepokojących objawów i dobranie odpowiedniej terapii.
pavel1713
Data dodania: 2013-11-25
Witam ponownie,
Dzis jestesmy po kolejnych kroplowkach. Dzis dostał dwie. dozylne. Dodatkowo chlorek i antybiotyk i cos jak to Pani wet mi wytlumaczyla ze jest to  podobne dzialanie jak nospa. cos rozkurczowe i na prace jelit. Rano mial śmierdzaca biegunke chyba po kroplowce bo lecialo z niego jak ze szlaufa. Pozniej popoludniu i weczorem ponownie po kroplowkach, wciaz jest odwodniony sadzac po kolorze moczu, wymioty jakby ustaly nie zapeszajac. Dzis po kroplowkach nawet zamerdal ogonem i mial chec pic wode, podałem mu naprawde niewielka ilosc ze szczypta soli , nie wiem po co ta sol, ale wet tak polecil. wypil z wielka checia. Teraz spi jak zabity, oslabiony, mam nadziejej ze po jutrzejszych kroplowkach poczuje sie lepiej, bede na biezaco informował o przebiegu. Mam nadzieje ze dzis przespi noc.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-11-27

Leczenie objawowe/wspomagające jest ważną częścią terapii, którą można a często wręcz należy prowadzić, nawet jeśli nie ma możliwości postawienia dokładnego rozpoznania. Można się na nim oprzeć, jeśli widzimy poprawę. W przeciwnym razie zachęcałbym - jak wyżej - do poszerzenia diagnostyki.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii