Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii opuchniety siusiak

Forum

opuchniety siusiak

mam boksera 8 lat po operacji kamieni z pecherza moczowego ma bardzo opuchniety siusiak .Ma zalozony cewnik bo sam niemoze zrobic siusiu.Jest juz 10 dni po operacji a poprawy niema.Moim zdaniem jest z kazdym dniem gorzej.Jest pod stala kontrola lekarza ktory mowi ze widzi poprawe ale ja tego niemoge stwierdzic.Robilam zimne oklady na opuchlizne ale to nic nie pomaga jutro bede miala altacet z ktorego bede robic oklady ale czy to pomoze?Moze sa jakies inne sposoby by opuchlizna minela bardzo prosze o pomoc

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2016-10-31
Niestety, bez oceny klinicznej stanu pacjenta nie jestem w stanie pomóc w zadowalający sposób. Niestety obrzęki po zabiegach operacyjnych zdarzają się dość często. Zwykle ma to związek z uszkodzeniem lokalnych naczyń krwionośnych, Jest to nieuniknione podczas zabiegu, część naczyń krwionośnych i limfatycznych zostaje uszkodzonych. Dodatkowo obrzęk istniejący uciska naczynia doprowadzając do zwiększenia istniejącego obrzęku. Sytuacja normalizuje się w ciągu kilkunastu dni gdy dochodzi do odbudowy sieci naczyniowej. Należy też brać pod uwagę obrzęki zapalne związane z zakażeniem bakteryjnym. Zwykle ich przebieg jest poważniejszy. Towarzyszą im objawy ogólne, złe samopoczucie, wysoka temperatura, wypływy ropne w operowanym miejscu. Niezbędne jest wtedy wdrożenie antybiotykoterapii i leczenia objawowego.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii