Forum
Opuchnięta kończyna przednia i tylna z jednej strony ciała u kotka
Dzień Dobry
Moja Zuzia ma 12 lat. Choruje już trzy tygodnie. Wszystko zaczęło się od tego, że poprosiłam lekarza o środek na zniwelowanie nieprzyjemnego zapachu z pyszczka. Wręczył mi antybiotyk w tabletkach i zalecił podawanie w dawce 1/4 tabletki na dobę co najmniej przez 6 dni. Pod koniec leczenia kotek miał tak niepokojąco głęboki i ciężki oddech, że udaliśmy się na pogotowie. Tam przeprowadzono badania kwi oraz rtg i nie postawiono diagnozy. Lekarz zasugerował, żeby wykonać usg serca u kardiologa, 100 km od naszego miejsca zamieszkania. Przez dwa dni kotka leżała, miała sztywne źrenice, jej ciało nie reagowało na dotyk. Po wizycie w innej poradni okazało się po badaniu, że kotek bardzo cierpi z powodu silnie powiększonej wątroby i.. chyba trzeba będzie go uśpić. Ale ja stwierdziłam, że chcę ją ratować i ustaliliśmy następujące leczenie.
Co drugi dzień elektrolity i glukoza, apap, essentiale forte i oczywiście dokarmianie na siłę.
Obrzęk się zmniejszył, kotek zaczął wstawać i widać było pierwsze oznaki zdrowych reakcji, tj. strzyżenie uszami, mruganie, wyciąganie pazurków. Jeszcze słaniała się na nóżkach, ale poprawa była ewidentna ( w dalszym ciągu karmiona jest na siłę). Kilka dni temu opuchła jej przednia łapka, ta, w której wcześniej miała wenflon. Pan doktor zalecił ściskanie łapki, co miało na celu udrożnić naczynia krwionośne. Od wczoraj spuchnięta jest też tylna łapka i co ważne, z tej samej strony ciałka. Jakby tego było mało, kotka ma silny katar, ciągle kicha a oczka są posklejane. Po dzisiejszej wizycie, lekarz stwierdził, że to może być rak płuc i że mogą już być przerzuty i żebym odstawiła essentiale. Zuzia dostała tradycyjnie elektrolity i glukozę oraz antybiotyk. Proszę pomóżcie.. Przecież przed podaniem tego leku na dziąsła to był zdrowy, duży, piękny, pełen życia kotek.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Elżbieta W.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2014-03-19
Niestety, aby coś zasugerować potrzebny jest nam opis badania klinicznego, wykonana diagnostyka i zastosowane leki. Proszę uzupełnić dane.
|
|
Zuzia
|
Data dodania: 2014-03-19
Oczywiście, postaram sie jutro dostarczyć niezbęne informacje.
Dziękuję.
|
|
Zuzia
|
Data dodania: 2014-03-20
Niestety juz jest za późno, mój kotek podczas karmienie wydał z siebie trzy przeżliwe dźwięki i.. umarł. Myslę, że to mogło być serdszko.
|
|
Zuzia
|
Data dodania: 2014-03-20
Panie Doktorze, proszę o informację, ponieważ nie daje mi to spokoju. Zuzia nie chciała jeść .. podczas karmienia posisusiała się, po czym wydała trzy przerażliwe wycia i umarła. Co mogło byc tego przyczyną? Zawał? Bół? Skąd ten przerażający dźwięk jaki wydała przed śmiercią?
|
|
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2014-03-25
Jeśli nie została wykonana sekcja to już nikt nie jest w stanie stwierdzić na co chorowała i umarła Pani kotka.
|