Forum
Odrobaczanie
Od dwóch tygodni mam małego szczeniaczka (Chihuahua x Jack Russell). Hodowca twierdził, że piesek był odrobaczony dwukrotnie, w poniedziałek byłam u weterynarza i piesek dostał pierwsza szczepionkę i płyn spot on na odrobaczanie - Advocate. Podałam go dwa dni po szczepieniu, w środę wieczorem, i do wczoraj wszystko było ok - żadnych robaków, kupa normalna, piesek szczęśliwy, jadł raczej normalnie, jedyne co to wybrzydzal trochę suche, jak dostał troszkę domowego jedzenia (ryż, kurczak, marchew) dla urozmaicenia, w ciągu ostatnich kilku dni miał kilka razy dość krótką czkawke. Jak to szczenię próbował jeść trawę i co mnie zastanawia próbował jeść kupy, pracuję 4h w ciągu dnia, także nie byłam w stanie dopilnować go przez 3 dni w tygodniu (od piątku do poniedziałku ktoś cały czas z nim jest). Wczoraj wieczorem w jego kupie pojawiła się dosyć duża glista, pomyślałam że może to przez podanie Advocate, ale to co mnie martwi - ona jeszcze przez chwilę się ruszała, zwijała. Po środku na odrobaczanie powinna być raczej już martwa? Miałam wcześniej psy i NIGDY nie spotkałam się z robakami w odchodach, stąd też moja niepewność.. Czy to normalne, że po podaniu środka spot on, piesek wydala glistę, w dodatku żywą? Była dosyć duża, dorosła.. jak na tak małego pieska. Przejrzałam już chyba cały internet, jutro umówiliśmy się do weta, bo dzisiaj wszystko zamknięte. I zastanawia mnie to, czy w odstępie raptem niecałych 5 dni od podania Advocate, można podac psu środek na odrobaczanie doustnie? Gdzieś czytałam, że piesek jednorazowo dostał Advocate + zastrzyk z Drontalu, ale chciałabym się upewnić, dopytać. Bardzo się o niego martwię - o nas z resztą też, bo piesek z nami śpi i rozdaje buziaki od samego początku. Zapomnialam dodać, że w poniedziałek miał dopiero pierwsze szczepienie na nosówke i inne choroby.
Czekam niecierpliwie na odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2016-08-10
Dzień dobry. Glistnica jest stosunkowo częstą inwazją pasożytnicza u psów, zwłaszcza u szczeniąt. Cykl rozwojowy tego pasożyta może powodować okresowe wydalanie jaj lub całych pasożytów z kałem, nawet w trakcie leczenia. Jeśli zachodzi taka potrzeba można łączyć leki przeciwpasożytnicze podawane na skórę ze środkami doustnymi. Najlepszym sposobem monitorowania inwazji i skuteczności leczenia jest badanie kału. Próbki kału należy zbierać przez 3 dni, materiał trzeba przechowywać w lodówce. Duża część gabinetów wykonuje to proste badanie na miejscu lub korzysta z laboratorium zewnętrznego.
|