Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg |
Data dodania: 2014-11-29
Mogło dojsc do infekcji podczas wyłuskania guzków co skutkuje zapaleniem gruczołu, podany antybiotyk mógł nie zadziałać. Ciąża urojona po sterylizacji jest bardzo prawdopodobna jednak podane leki powinny dać szybką poprawę w jej leczeniu. |
Ankosia85 |
Data dodania: 2014-12-01
Byłam wczoraj u weterynarza w innej sprawie więc przy okazji zapytałam o ten obrzęk. Pani weterynarz powiedziała, że być może nastąpił rozrost tkanki w miejsce tych wyłuskanych guzków i mam sie nie martwić. Mimo wszystko nie uspokoiło mnie to bowiem wydaje mi się, że po prostu chcą namówić mnie na operacje drugiej listwy mlecznej. Czego się boje bowiem psina ma już swoje lata oraz kilka innych chorób. Czy zatem możliwe jest aby tkanka sie rozrosła? A jeśli nie i jest tonadal nie wyleczone zapalenie sutka to jaki Pan doktor polecał by antybiotyk? Od momentu wystąpwinia problemów z guzkiem sutka przyjmowała kolejno Tsefalen, Synergal i ostatnio Cefalexim i Duomox.
|
Mówiąc szczerze nie wiem co lekarz miał na myśli mówiąc że to rozrost którym nie należy się martwić, jeśli to rozrost tkanki nowotworowej po "wyłuskiwanych" guzkach to należy się martwić i szybko zrobić drugą operację. Z innym rozrostem wtakich sytuacjach nie spotkałem się jak dotąd. Jeśli lekarz zaleca drugą operację to prawdopodobnie jest ona konieczna. Co do antybiotyków to kwestia bardzo indywidualna i bez zbadania psa nic konkretnego nie doradzę.
|
Ankosia85 |
Co do rozrostu to wydaje mi się, że nie chodziło o tkankę nowotworową ponieważ zaraz po operacji powiedział, że wszystkie guzki usunął. a ewentalna operacja ma mieć charakter profilaktyczny. Owy obrzęk był już po operacji najpierw tłumaczył go nagromadzeniem płynu tkankowego teraz tym rozrostem tkanek. Inna pani weterynarz pracująca w tej samej przychodni też powiedziała, że to nic niepokojącego. Mimo wszystko wydaje mi się, że obrzęk powinien pr.ędzej czy później minąć złwaszcza jak kuracja antybiotykowa była dość długa.
|
Skoro tak, to pewnie istotnie tak jest. Mogło dojść do zwłóknienia w miejscu przewlekłego zapalenia spowodowanego infekcją lub rozległym uszkodzeniem tkanek. Jeśli chodzi o przerzuty to nigdy nie można powiedzieć że na 100% wszystko usunięto ponieważ nawet z krwią może się kilka komórek nowotworowych przedostać. Po to jest właśnie ta druga operacja w planie i jest to dobry pomysł. Pozdrawiam.
|
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |