Forum
Objawy padaczki u 2-letniego maltańczyka
Witam serdecznie. Od prawie 2 lat jestem właścicielką 2-letniego maltańczyka. Pupil systematycznie jest kontrolowany u weterynarza i do września bieżącego roku wszystko było z nim w porządku. 4 wrześnie około 6 nad ranem obudziło mnie i męża głośne stukanie i obijanie się o podłogę, gdy wstaliśmy okazało się że nasz Odi leży na podłodze i trzepocze całym ciałem o ziemię. Mąż go podniósł od razu, ponieważ nie wiedzieliśmy co mu dolega na początku, wtedy stracił czucie w tylnych łapach i nie mógł utrzymać równowagi, po chwili zaczął strasznie wymiotować, oddawać mocz i kał oraz doznał ślinotoku. Wszystko trwało jakieś od 10 do 15 min i pies zaczął się uspokajać. Nie wiedzieliśmy co robić więc od razu pojechaliśmy do weterynarza. Pani doktor uświadomiła nas że może to być padaczka, od razu podała mu dwa zastrzyki ( jeden jeśli dobrze pamiętam była to witamina B12 ) wykonała USG i powiedziała że na razie nie zastosujemy leczenia ponieważ lepiej poczekać na drugi atak, wtedy wykonamy szereg szczególnych badań, dała nam tylko recepte na wlewki doodbytnicze Relsed 5mg i że gdyby sytuacja się powtórzyła to żeby szybko zareagować tym lekiem. Wróciliśmy do domu i wszystko było przez 3 i pół miesiąca aż do teraz. 19 grudnia w poniedziałek około godziny 18 pupil dostał kolejnego ataku, w domu była tylko moja mama i tylko ona mogła zaobserwować co z nim się dzieje, pies dostał drgawek, telepał całym ciałem o podłogę, dostał ślinotoku i wymiotował, trwało to około 5 min lecz nie podała mu wlewki ponieważ sama nie wiedziała jak ( z opowiadań mamy ). Gdy tylko dostaliśmy telefon szybko wróciliśmy do domu. Odi była bardzo wystraszony i cały się trząsł, myśleliśmy że powoli wszystko przechodzi ale nagle Odi zaczął się strasznie ślinić i wtedy zaczęło się najgorsze, dostał szczękościsku, powyginało mu łapy i nie mógł wgl wstać, mąż od razu wziął wlewkę i mu zaaplikował. Pies powoli wracał do siebie i pojechaliśmy do weterynarza. Na miejscu Pani doktor podała mu to samo co ostatnim raz
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2016-12-29
Zanim postawi się rozpoznanie: padaczka idiopatyczna. Należy wykonać szereg badań, rozpoczynając od szczegółowego badania neurologicznego, przez kompleksowe badanie krwi, a na badaniach obrazowych kończąc gdzie należy wymienić usg jamy brzusznej, oraz coraz bardziej dostępny rezonans magnetyczny mózgowia. Dopiero na podstawie wyników badań można postawić rozpoznanie i wdrożyć zależne od wyników leczenie.
|