Forum
Nietrzymanie moczu u suki PO cieczce
Dzień dobry!
Zdecydowałam się poprosić o poradę, ponieważ nigdzie w internecie nie udało mi się trafić na podobny do naszego problem. Mianowicie chodzi o popuszczanie moczu przez sen u młodej niewysterylizowanej suczki po cieczce. Problem pojawił się już po pierwszej cieczce ponad pół roku temu. Najpierw podejrzewano zapalenie, ale leczenie nie pomogło, inny weterynarz zalecił zastrzyki na wzmocnienie mięśni zwieracza (nie znam nazwy leku), problem ustąpił i nie występował aż do teraz (za to pojawiła się ciąża urojona jakieś 1,5 miesiąca po zastrzykach). Aktualnie jesteśmy po drugiej cieczce i popuszczanie moczu przez sen wróciło. Bardzo nie chciałabym faszerować psa kolejną serią zastrzyków, jeśli jest szansa, że to ustąpi samoistnie. Ale...no właśnie, czy jest? W czym w ogóle jest problem? I co ze sterylizacją? Plan był taki, żeby wysterylizować dziewczynę już po pierwszej cieczce, ale wet doradził poczekać na kolejną i zobaczyć co z tym popuszczaniem. Generalnie widzę, że choć lekarz jest doświadczony i stara się pomóc, to pierwszy raz spotyka się osobiście z takim problemem, a ja nie chciałabym pochopną sterylką narazić suni i nas na permanentne posikiwanie do końca jej dni.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2016-06-01
Problem nie jest typowy i nie uda się go rozwiązać na formum. Skoro suka nie jest wykastrowana to raczej mozna wykluczyć problem związany z niedoborem estrogenów, typowy dla suk dużych po zabiegu ovariektomii.
Można zaryzykować i podać syrop Propalin, trudno określić jaka będzie jego skuteczność, ale na pewno warto spróbować.
Nie martwiłbym się sterylizacją, skoro problem nasila się podczas cieczki to w tym wypadku zabieg może pomóc.
|