Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Niepokojący kaszel

Forum

Niepokojący kaszel

Witam jestem właścicielką dwóch piesków mieszańców.Młodego 6-letniego pieska i 14-letniej suczki i moje pytanie będzie dotyczyło właśnie jej.Od trzech miesięcy stan zdrowia suni się pogorszył.We wrześniu zrobiliśmy badania krwi z których wyszło jednoznacznie problemy z wątrobą.AST(GOT)-99,4 ALT(GPT)-693,9 AP-4197,5 MOCZNIK-120,1 PŁYTKI KRWI-616.Również lekarz stwierdził wodę w organizmie.Zapytałam o zabieg usunięcia tejże wody lekarz stwierdził że jest to bez sensu bo po zabiegu brzuch będzie dwa razy taki.Jesli chodzi o wątrobę zostało mi powiedziane że stan ten będzie postępować i nie ma szansy na wyleczenie.mam tylko podawać tabletki osłonowe HEPATIALE.Natomiast od trzech dni pojawił się bardzo męczący kaszel.Sunia stała się osowiała ma problemy z poruszaniem,wchodzeniem po schodach.Coraz częściej pojawiają się ciemne wymioty.Oraz pije duzo wody.Proszę o poradę w dalszym postępowaniu.Dziękuję i pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2015-10-20
Witam.
Z opisu wynika, że jest to złożony problem. Mianowicie kaszel, płyn w jamie ciała, problemy z poruszaniem się mogą mieć związek z problemem kardiologicznym. Rozstrzygające jest echo serca. Płyn z jamy brzusznej warto pobrać w celu wykonanania badania laboratoryjnego, które da odpowiedź na pytanie czy jest to wysięk czy przesięk, co z kolei jest waznym elementem w postawieniu diagnozy oraz leczeniu. Kolejnym badaniem, które warto wykonać jest usg jamy brzusznej, które pozwoli na kolejną ocenę wątroby, po oznaczonych już enzymach wątrobowych, ocenę pęcherzyka żółciowego oraz pozostałych narządów wewnętrznych. Podwyższony mocznik może sugerować problem z nerkami, jego poziom należy interpretować w oparciu o inne elementy badania krwi (m.in. kreatyninę) oraz o badanie moczu i badanie ultrasonograficzne układu moczowego. Jak Pani widzi badania dodatkowe należy rozszerzyć i na ich podstawie postawić diagnozę oraz wdrożyć terapię.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii