Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Niekontrolowane sikanie.

Forum

Niekontrolowane sikanie.

Mam 11/12 letnią Dalmatynkę. Suczka jest bardzo ułożona, nigdy nie 'korzysta z toalety' w domu, bo dostęp do ogródka ma nieograniczony. Gdy czuje potrzebę, staje przy drzwiach i od razu się ją wypuszcza. Problem pojawił się jakoś pół roku temu. Zaczyna niekontrolowanie sikać. Np. sytuacja sprzed 5 minut: piesek jak zwykle stał przy stole gdy jedliśmy obiad, dostała jeden talerz do wylizania. Gdy skończyła nagle zaczęła sikać. Bardzo mnie to dziwi - bo potrafi przespać całą noc bez sikania, a nawet do 12 leży ze mną w łózku i nie ma żadnych problemów, nawet na dwór wychodzi niechętnie. rozmiar kałuży które za sobą pozostawia też jest zaskakujący, ponieważ często przekraczają 1metr kwadratowy . Regularnie szczepiona, odrobaczana, nie jest wysterylizowana. Może problemem są szczepionki, które piesek dostaje, żeby nie mieć cieczki? sama nie wiem, proszę o pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2014-08-04
Dzień dobry. Jeśli problem trwa dłuższy czas, raczej mamy do czynienia z wielomoczem niż z częstomoczem, kŧóry sugerowałby lokalizację w dolnych drogach moczowych. Wielomocz może wynikać z wielu przyczyn - tu więcej na ten temat:
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/endokrynologia/poliuria-i-polidypsja-wielomocz-i-zwiekszone-pragn-3.html
Tak, czy inaczej nie zwlekałbym z wizytą w gabinecie weterynaryjnym.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii