Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Nie gojaca sie rana po zabiegu lapy.

Forum

Nie gojaca sie rana po zabiegu lapy.

Witam mam do Państwa pytanie. W środę bylem z moim owczarkiem niemieckim na zabiegu usunięcia guza z lapy przedniej. Guz byl silnie ukrwiony o średnicy ok 3cm. Po usunięciu go rana została zaszyta i zabezpieczona opatrunkiem. Pies dostawal co 48h lek i mial zmieniany opatrunek na czysty. Po 5 dniach po zabiegu gdy zmienialem opatrunek zobaczylem ze rana zaczeka się paskudzić. Skóra w kolo szwów tak jakby rozeszła się i pojawili się mięso. Weterynarz kazal zmieniać opatrunek i dezynfekować i czekać aż rana zacznie się goić ale w/g mnie to z dnia na dzień wygląda coraz gorzej i nie wiem co robić proszę o pomoc. Mogę na email przespać zdjęcie tej rany

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2016-04-14
Jeśli rana wygląda coraz gorzej i nie goi się to albo doszło do infekcji albo do wznowy nowotworu. Należy pobrać próbkę do badania cytologicznego i mikrobiologicznego. jeśli zostanie potwierdzona wznowa to można spróbować reoperacji (o ile warunki anatomiczne na to pozwolą) lub amputować kończynę. Jeżeli zostaną stwierdzone tylko bakterie to laboratorium wskaże jakiego antybiotyku należy użyć do zwalczania tej infekcji.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii