Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Narkoza u 16sto letniego psa

Forum

Narkoza u 16sto letniego psa

Witam. Posiadam 16stoletniego kundelka w tym roku będzie mieć 17lat jest średniej wielkości do 8kg jest juz staruszkiem. Ma powiększoną prawą komorę serduszka jak śpi to chrapie (nie wiem czy to istotna informacja) w każdym razie poszłam do weterynarza ponieważ pies kulał na lewą tylną łapę, rok temu powiedzieli mi ze stany zwyrodnieniowe ze z starości, miesiąc temu ze złamanej nie ma ze juz po prostu jest stary.. Pewnego dnia nie mógł wstać piszczał a jak go podnosiłam to upadał a pod wieczór jak "rozprostował" nogi to "biegał" powtarza się to ma lepsze i gorsze dni.. więcej lepszych :) dziś byłam u ortopedy zrobili zdjęcia. Lekarz powiedział ze musi mieć zabieg bo ma urwane wiązadła.. kolana mu do środka uciekają coś z rzepką ma.. a na tej lewej nodze ma juz zanik mięśni przez to ze to dłużej trwa i oszczędza nogę chodząc na trzech łapkach i teraz moje pytanie. Czy jest ryzyko ze pies się nie obudzi ? Czy zabieg moze wyjść psu na gorsze ze wcale chodzić nie będzie ? Czy zabieg moze wpłynąć na ogólny stan zdrowia ? Czy gdy nie podejmę się operacji to wtedy będzie się męczyć ? Chce mu pomóc, nie chce go stracić, co mam robić ?:(

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2015-02-03
Dzień dobry. Wszystkie te pytania należy zadać lekarzowi prowadzącemu/lekarzowi, który pełni funkcje anestezjologa oraz lekarzowi/ortopedzie, mającemu przeprowadzić zabieg. Kwestie związane z oszacowaniem ryzyka znieczulenia oraz rokowania w przypadku danego zabiegu operacyjnego wymagają szczegółowej rozmowy oraz przede wszystkim dokładnej znajomości historii leczenia danego przypadku i samego pacjenta. Nie da się rozstrzygnąć takich wątpliwości na odległość. Artykuły na temat znieczulenia/przygotowania pacjenta do zabiegu można znaleźć na stronie portalu:

http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/chirurgia-i-anestezjologia/znieczulenie-ogolne-narkoza-u-psow-i-kotow-18.html

http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/chirurgia-i-anestezjologia/przygotowanie-do-zabiegu-i-opieka-pooperacyjna-28.html

Powrót do tematów | Powrót do kategorii